Water

Ultiem geluk: kamperen met kano / kanokamperen

Geschreven door

Lian van Doorn

Leestijd 3 minuten

Je dagen besteden aan peddelen, drijven, om je heen kijken, misschien nog een beetje vissen. Om vervolgens naar je kampeerplek te trekken, te ontspannen en ’s avonds rond een knetterend kampvuur te zitten. Weinig kampeerervaringen kunnen hier aan tippen. Kanokamperen in Nederland is dan ook een unieke vakantie die zeker op je bucketlist thuishoort.

Een backpackavontuur op het water, dat is kanokamperen in een notendop. Je reist elke dag naar een andere kampeerplek, waar je met de kano aanmeert terwijl alles wat je nodig hebt in de kano ligt. Wil je niet in een strandstoel zakken en daar pas uitkomen als de zon ondergaat, maar je onderwerpen aan actie en avontuur, dan is kanokamperen jouw volgende vakantie. Dit moet je weten over kanokamperen in Nederland:

1. Kies een route

Is het je eerste kanokampeertrip in eigen land, dan draait die veelal om het uitzoeken van dingen. Je wilt dan dat de omstandigheden zo stressvrij mogelijk zijn. Hoe pak je dat aan? Selecteer eerst een route met kalm water en veel aanlegmogelijkheden. Ga je ergens peddelen met een stroming, dan komt het aan op techniek. Wacht daar dus even mee en ervaar eerst hoe je het vindt om te kanoën en te kamperen. Pak als het kan zonnige dagen en start met een korte route van bijvoorbeeld één of twee nachten.

2. Bepaal de afstand

Bij het kiezen van een route, hoort ook het bepalen van de afstand. Wil je vooral veel peddelen, of wil je meer kamperen? Geef je voorkeur aan eenzaamheid of een sociale kampeerervaring? Wil je kunnen vissen? Aan jou de keuze.

3. Neem een kaart mee

Neem altijd een papieren kaart mee van het gebied waarin je gaat peddelen. Extreme temperaturen kunnen batterijen snel laten leeglopen en in wilde gebieden is de ontvangst van mobiele telefoons vaak niet goed. Meestal kun je zo’n papieren kaart bij het informatiecentrum van het natuurgebied of de kanoverhuurder kopen.

4. Pak in als een backpacker

Ga je backpacken, dan is het zaak om je tas zo slim mogelijk in te pakken. En daarmee bedoelen we: zo licht mogelijk, terwijl je toch alles bij je hebt. Voor een kanokampeertocht geldt dat ook. Je moet inpakken voor de weersomstandigheden die je verwacht, evenals de reisduur en je kampeeravontuur. Maak een paklijst en vergeet vooral niet na te gaan hoeveel ruimte er in de kano is. Heb je alle spullen verzameld? Doe alles in droge, waterdichte zakken. Eentje voor de slaapspullen, een ander voor de kleding en een derde voor het kook- en eetgerei. Doe eten, drinken en belangrijke documenten apart in een waterdichte tas.

5. Laad de boot slim in

De spullen zijn gepakt, de kano ligt in het water. Hoe zorg je ervoor dat het gewicht goed is verdeeld? Door zowel voor, als achterin de kano spullen te leggen en het slim op te stapelen. Bedenk waar je bij moet kunnen tijdens de reis en leg dat bovenop. Houd spullen als je EHBO-set, GPS en mobiele telefoon in een waterdichte tas bij de hand, net als eten en drinken.

6. Neem het ritme van de rivier aan

Het zachte geklots van water tegen de wal, de waterrimpels die ontstaan door de wind, het gekabbel … Laat je leiden door de snelheid van het water en laat de hectiek en stress achter in de stad. Glijd over het water, geniet van de zonsondergang en ontwaak in de ochtend door het gekwaak van kikkers en geritsel van riet. Kruip je uit je tent, dan staan je opnieuw allemaal verrassingen te wachten. Welke natuurfenomenen komen dit keer op je pad?

Lian van Doorn

Lian schrijft als journalist en tekstschrijver over de elkaar kruisende werelden van lifestyle, gezondheid, natuur en psyche. Ze is een fervent wandelaar met hoogtevrees, wroet met regelmaat in haar moestuin en slaapt het liefste in haar favoriete huis aller tijden: een lichtgewicht tentje. Haar fascinatie voor het buitenleven zet ze graag op papier, in de hoop anderen aan te steken: ze gelooft dat in de natuur zijn voor iedereen is weggelegd.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

  1. Ontdek alle verhalen van toen en nu

    Sfeervolle Zuiderzeestadjes op de grens van het nieuwe land

  2. Ontdek alle verhalen van toen en nu

    De geschiedenis komt tot leven in het heden

  3. Deelfietsen: oplossing voor meer mobiliteit van inwoners en toeristen

  4. Water

    In de winter kanoën in Nationaal Park Weerribben-Wieden? Beleef een unieke ervaring.

Tip je vrienden

twitter facebook