UIT in de regio

De wereld van de Dahliareuzen

Geschreven door

Erik

Leestijd 3 minuten

Welkom in de wereld van de Dahliareuzen. Dat zou een prima ondertitel zijn voor de plaatsnaamborden van Sint Jansklooster. Elke derde vrijdag van augustus komen tienduizenden mensen naar het dorp voor een van de grootste corso’s van Nederland. Wie nog meer kunstzinnige pracht en praal wil zien, gaat een week én een dag later op herhaling in Vollenhove!

Corsovirus

Het Wiedendorpje en het oude Zuiderzeestadje zijn ongeneeslijk besmet met het corsovirus. Wie de verschijnselen daarvan aan den lijve wil ondergaan, moet in de dagen voor het corso een bouwtent binnen stappen. Dat zijn uiterst professionele corsofabrieken waar vaak honderden vrijwilligers keihard werken aan een Dahliareus. Die moet immers op tijd en zo mooi mogelijk op het parcours verschijnen. De vrijwilligers komen soms van heinde en verre: licht contact met het corso is vaak al genoeg voor een levenslang virus.

Torenhoge dahliawagen

Denk niet dat zo’n torenhoge dahliawagen pas in de laatste dagen voor het evenement tot stand komt. De eerste brainstormsessies over een ontwerp staan meestal al op de agenda als de oude wagen nog maar net aan de sloop ten prooi is gevallen. Vervolgens werken professionals het ontwerp uit en beginnen in het vroege voorjaar de voorbereidingen op de bouw, zoals illustrator Gezienus Bruining. Daarna verrijzen overal rond Vollenhove en Sint Jansklooster weer de enorme bouwtenten.

Miljoenen dahlia’s

Ondertussen werken andere vrijwilligers op de velden die miljoenen dahlia’s moeten opleveren voor de verschillende corsogroepen. De kennis over de van oorsprong uit Mexico afkomstige bloem is groot, zodat de oogst zelden teleurstelt. De dahlia’s zijn niet alleen bestemd voor de lokale corso’s, maar ook voor soortgelijke evenementen elders in Nederland en België. Tussen de corsogemeenschappen bestaat een levendige handel.

Tienduizenden bezoekers

In het derde en vierde weekeinde van augustus bezoeken tienduizenden liefhebbers de corso’s in Sint Jansklooster en Vollenhove. Anderen kijken op televisie of volgen het spektakel op een andere manier. Daarbij geldt Sint Jansklooster als ‘het grootste verlichte corso van Europa’, terwijl Vollenhove ook profiteert van het historische decor van het Zuiderzeestadje en de aanwezigheid van muziekkorpsen van hoog niveau. Daarmee hebben beide corso’s een eigen karakter.

Wilko Visscher
Wilko Visscher

Dahliakunstwerken

De massale aandacht voor de uitbundige bloemencorso’s staat in schril contrast met de begintijd. Min of meer uit de Oranjefeesten voortgekomen optochten werden in de jaren zestig langzamerhand steeds bloemrijker. Vanuit Lichtenvoorde waaide het fenomeen ‘bloemen’ over en die ontwikkeling bleek niet meer te stoppen. Optochten ontwikkelden zich tot corso’s, wagens die op een paar zomeravonden in elkaar werden getimmerd groeiden uit tot professioneel gemaakte dahliakunstwerken.

Manier van leven

Voor de makers is het corso een manier van leven. Ontelbare uren steken ze in de bouw van een dahliareus. Met ziel en zaligheid blijven ze zoeken naar verbeteringen en ontwerpen die mogelijk leiden naar de Ereprijs. Voor wie eenmaal besmet is, is er geen weg terug. En dat wil ook niemand. Want nergens is de saamhorigheid zo groot als in die slopende bouwperiode. Bovendien is de trots groot. De corso’s in het dorp en het kleine stadje trekken niet alleen veel volk, maar staan ook op de lijst van immaterieel erfgoed. Wie een keer het corso bezoekt, begrijpt waarom.

Erik

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

  1. Ontdek alle verhalen van toen en nu

    Sfeervolle Zuiderzeestadjes op de grens van het nieuwe land

  2. Ontdek alle verhalen van toen en nu

    De geschiedenis komt tot leven in het heden

  3. Deelfietsen: oplossing voor meer mobiliteit van inwoners en toeristen

  4. Water

    In de winter kanoën in Nationaal Park Weerribben-Wieden? Beleef een unieke ervaring.

Tip je vrienden

twitter facebook