Cultuur

Een (herfst)dagje cultuur snuiven in Weerribben-Wieden

Geschreven door

Erik

Leestijd 4 minuten

Tijdens de herfstvakantie lekker een dagje cultuur snuiven? Stel de navigatie dan eens in op Weerribben-Wieden. In deze verrassende regio ligt de cultuur binnen en buiten voor het oprapen. Van de jugendstil in Steenwijk tot de historie van de Zuiderzee, van de sporen die de turfstekers in de moerassen van Wieden en Weerribben achterlieten tot de fascinerende geschiedenis van de Koloniën der Weldadigheid. Bezoek musea, landgoederen, bezoekerscentra en galerieën en beleef een topdag in de Herfstvakantie. Dik kans dat je meer dan een dag nodig hebt om alles te zien.

Rietteeler
Rietteeler

Een land gemaakt door mensen

Een landschap als een schilderij. De grachten, vaarten, bruggetjes, meren en moerassen van Weerribben-Wieden vormen een natuurlijk kunstwerk. Ook nog eens gemaakt door mensen handen. Zonder het werk van turfstekers en riettelers zou deze bijzondere er volledig anders uit zien. De arbeiders gaven onbedoeld het water vrij spel en veranderden het landschap ingrijpend. Meer over deze historie ontdek je bij bijvoorbeeld bij het Bezoekerscentrum de Wieden van Natuurmonumenten (Sint Jansklooster) en het Buitencentrum van Staatsbosbeheer (Ossenzijl)

Stad van de Paleizen

Ook het Stadsmuseum Vollenhove vertelt het verhaal van de ontginningen. Bezoekers wandelen daar ook terug naar de tijd waarin Vollenhove de ‘stad van de paleizen’ was. Veel adel en bestuurders woonden en werkten in de Zuiderzeestad. Een aantal voorname landgoederen zijn bewaard, zoals Landgoed Oldenhof, Marxveld met een mooi tuinencomplex en Oldruitenborch waarin nu een hotel/restaurant is gevestigd. Achter Oldruitenborch ligt een mooi park in de Engelse stijl.

Oldruitenborch
Oldruitenborch

Terug naar de Zuiderzee

Vollenhove kijkt tegenwoordig uit op de Noordoostpolder, maar in het stadje zijn de sporen van de oude Zuiderzee nog duidelijk zichtbaar. Dat geldt ook voor het imposante Blokzijl met de vele gevels uit de Gouden Eeuw. Wandel door de pittoreske straten en geniet van het culinaire aanbod. Museum het Gildenhuys brengt de geschiedenis van Blokzijl tot leven. Dit museum is elke middag in de Herfstvakantie open. Vlak buiten Vollenhove ligt in de Noordoostpolder het Waterloopbos met onder meer het indrukwekkende Deltawerk. Ook interessant in ‘het nieuwe land’: landschapskunstwerk Pier + Horizon met een mooi uitzicht op het Zwarte Meer en het Vogeleiland.

Steenwijk
Steenwijk

Tachtigjarige Oorlog

De rijkdom van de Gouden Eeuw vormt een merkwaardig contrast met de gruwelen van de Tachtigjarige Oorlog. Steenwijk lag middenin de vuurlinie. Op de imposante stadswallen zie je met een beetje fantasie de veldslagen voor je. Een twee kilometer lange Vestingroute voert langs de plekken die herinneren aan die zware strijd. Ook interessant: het Stadsmuseum op de Markt. Let wel op: dit museum is mogelijk nog gesloten vanwege de coronacrisis.

Stad van de jugendstil

Steenwijk is ook de stad van de jugendstil. Onbetwist hoogtepunt is de chique stadsvilla Rams Woerthe met een groot park als tuin. De steenrijke familie Tromp Meesters liet de villa bouwen aan het eind van de 19e eeuw. Volgens deskundigen is het de mooiste jugendstil-woning van Nederland. Tegenwoordig is Rams Woerthe een museumhuis. Bezoekers mogen alle pracht en praal bekijken en zelf ervaren hoe het voelt om te wonen in zo’n indrukwekkende villa. Ook jugendstil: rijksmonument de paardenstallen van Spijkervet waarin verschillende ondernemers hun producten verkopen en de brasserie in het naastgelegen koetshuis.

Rams Woerthe
Rams Woerthe

De geschiedenis van Giethoorn

Toeristen uit de hele wereld strepen Giethoorn door op hun bucket list. Waarom het dorp karakteristieke bruggen en grachten heeft, valt te zien in Museum Giethoorn. Dit moderne museum duikt diep in de historie van het dorp. Niet veel verderop aan de dorpsgracht: Museum de Oude Aarde met een bijzondere collectie edelstenen. Een topuitje voor het hele gezin! Ook zijn er meerdere kunstgaleries in Giethoorn.

Koloniën van Weldadigheid
Koloniën van Weldadigheid

Koloniën der Weldadigheid

Over fascinerende geschiedenissen gesproken: Johannes van den Bosch wilde in de 19e minderbedeelden en onaangepasten een betere toekomst geven. Hij bedacht de Koloniën der Weldadigheid waarmee hij ondanks de nodige kritiek aan de wieg stond van de moderne verzorgingsstaat. De paupers woonden werkten in kolonies zoals Willemsoord, Wilhelminaoord en Frederiksoord. In dat laatste dorp laat De Proefkolonie de opmerkelijke historie zien. Vanuit dit museum starten verschillende wandel- en fietsroutes door de omgeving.

Verzameling radio’s

Klein, maar voor de liefhebbers bijzonder fijn: het Radio Home Museum in Oldemarkt. Verzamelaar Jannes Punter toont daar zijn collectie oude radiotoestellen en aanverwante apparatuur. Niet ver van Oldemarkt ligt Paasloo waar de bekende dichter J.C. Bloem is begraven. Het kerkhof in het dorpje is een bezoek waard.

Genemuiden
Genemuiden

Andere aanraders

De dag nog niet helemaal vol? De Sluuspoort in Zwartsluis herbergt onder meer natuurmuseum Schoonewelle met een grote collectie opgezette vogels en andere dieren. Aan de overkant van het Zwarte Water ligt ‘tapijtstad’ Genemuiden met een groot Tapijtmuseum. Bij Sint Jansklooster is De Monnikenmolen een bezoek waard. Leuk voor het hele gezin: dierenpark Taman Indonesia in Kallenkote. En de dag afsluiten met een mooie voorstelling? Theater De Meenthe in Steenwijk presenteert ook in deze coronaperiode een mooi aanbod aan bekende en minder bekende artiesten.

Erik

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

  1. Cultuur

    Kleurrijke bloemencorso's en gondelvaarten in Weerribben-Wieden

  2. Cultuur

    Supertof en informatief; de 4 leukste (stads)wandelingen met gids

  3. Ontdek alle verhalen van toen en nu

    Sfeervolle Zuiderzeestadjes op de grens van het nieuwe land

  4. Ontdek alle verhalen van toen en nu

    De geschiedenis komt tot leven in het heden

Tip je vrienden

twitter facebook