Waterloopbos

Leestijd 2 minuten

Waterloopkundige modellen

In het Waterloopbos vind je de schaalmodellen van zo’n dertig grote waterwerken uit de hele wereld. De Deltawerken zijn hier ontworpen, maar ook de havens van Rotterdam, Lagos, IJmuiden, Istanbul en Bangkok. Het Waterloopkundig Laboratorium deed jarenlang onderzoek in het Waterloopbos en bootste met water, stuwen, dammen en golfslagmachines de werkelijkheid na. Ontdek dit bijzondere bos tijdens een mooie wandeling langs de modellen.

Overgroeide havens

De natuur heeft langzaam weer bezit genomen van de waterloopkundige modellen in het bos. Oude watergoten, stuwen en sluizen zijn begroeid met struiken en planten. Sterrenmos bedekt oevers, varens omringen de contouren van oude havens en in het water groeien zilvergrijze wilgen. Dieren zoals de ijsvogel en libellen voelen zich met al dat stromende water prima thuis in het Waterloopbos. Een uniek bos door de wisselwerking van natuur en techniek.

Informatiecentrum

Het informatiecentrum is de ideale startplek voor een bezoek aan het Waterloopbos. Je vind hier informatie over de bijzondere natuur en cultuurhistorie van het bos. Naast het centrum is een waterspeelplek, waar kinderen lekker kunnen kliederen met water in de enorme zandbak met pomp. Hier start ook de rugzakavonturenroute door het Waterloopbos (alleen tijdens openingstijden).

Natuurmonumenten Infocentrum Waterloopbos is in 2013 verbouwd en geheel vernieuwd. Je kunt er een kopje koffie drinken, je natuurkennis testen en oefenen in het beschermen van dijken tegen hoge golven. Ook kun je luisteren naar het bijzondere verhaal van de techniek uit het verleden en de prachtige natuur van nu. En voor vragen of informatie over bijvoorbeeld wandelroutes kun je terecht bij de baliemedewerker. Het ideale start- of eindpunt voor een mooie wandeling door het Voorsterbos.

Foto: Léontine van Geffen-Lamers
Foto: Léontine van Geffen-Lamers

Wandelroutes

Vanaf het infocentrum starten diverse routes. Loop bijvoorbeeld een rugzakroute met natuuropdrachten voor het hele gezin. In het Waterloopbos vind je de schaalmodellen van zo'n dertig waterloopkundige proefmodellen, ook erg interessant voor kinderen! Of wandel vanaf het infocentrum de Haven- en Golvenroute. En voor minder validen is het gebied ook bereikbaar, er zijn twee invalidenroutes beschikbaar (1,8 en 2,5 km).

Praktische informatie

 • Huisdieren zijn toegestaan, mists aangelijnd
 • Er is een oplaadpunt voor elektische fietsen aanwezig

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

 1. Waarom kanovaren het hele jaar onvergetelijk is

  Lian
 2. Water

  Ga je kanovaren? Wij geven je acht tips!

  Lian
 3. Water

  Hoe maak je de mooiste foto’s tijdens het kanoën?

  Lian
 4. Water

  Boswachter én kanofreak Egbert Beens

  Jolanda

Tip je vrienden

twitter facebook