Ga je kanovaren? Wij geven je acht tips!

Leestijd 4 minuten
Geschreven door

Lian

Kano’s in een rechte lijn laten varen, kan pure frustratie zijn als je je voor het eerst in deze boot zit. Gelukkig is dat helemaal niet nodig! Hier zijn essentiële kanotips om er een gezellig uitje van te maken én ervoor te zorgen dat je heelhuids thuiskomt, voor je volgende kano-avontuur.

Water is je beste vriend als je dorst hebt, een duik neemt in het zwembad en als je pootje baadt in zee Maar als je gaat kanoën is dat water soms een struggle. Het werkt gewoon niet mee! Terwijl het je missie is om die kano over het water te laten glijden en zelf lekker te ontspannen. Hoe lukt je dat wel?

1. Stap in de boot en blijf droog

Sta je aan de kant te overpeinzen hoe je in vredesnaam in dat kleine, wankele bootje gaat stappen? En dan wel zónder meteen te kapseizen? Het fijnste is als je je voet direct midden in de kano kunt plaatsen en je gewicht met je armen kunt verschuiven om de zijkanten van de kano vast te houden, terwijl je je andere been binnenboord hijst. Echt waar: na een paar keer ziet dat er een stuk charmanter uit. En voor die tijd kun je altijd de arm van je partner of kanoverhuurder gebruiken om veilig in de kano te komen.

2. Maak geen ruzie met je peddel

Heb jij altijd ruzie met de peddel? Begin je al te zweten na de eerste tien slagen? Ja, het kan best even puzzelen zijn om je ritme te vinden in een kano. Peddel in ieder geval altijd aan weerszijden van de boot, zodat de boot stabieler is. Flinke tegenwind? Ga dan geknield in de boot zitten voor extra houvast. Bij een kano heb je een steekpeddel met één blad. De voorste persoon hoeft trouwens alleen maar te peddelen, terwijl de persoon achterin de kano ook moet sturen met de peddel.

3. Breng de swing erin

Maar, hoe krijg je de juiste slag te pakken? Ga eerst rechtop zitten in de kano en pak met één hand het handvat van de peddel vast en met de andere het midden van de steel. Zorg dat één roeier aan de rechterkant begint en de andere aan de linkerkant. Houd de roeispaan boven het water, duw het blad van de roeispaan volledig in het water, op zo’n manier dat de steel bijna loodrecht op het water staat. En trek vervolgens de roeispaan door het water, langs de zijkant van de boot. Daar ga je!

4. Houd de zonnebrandfles paraat

Of het nu winter of zomer is, feit blijft: zon weerkaatst op het water, waardoor je sneller verbrandt. Smeer je dus goed in, ook onder je neus en aan de achterkant van je oren. Wat ook niet mag ontbreken in je collectie ‘perfecte zonwering’: een brede hoed en zonnebril. Vergeet ook niet een kleine EHBO-kit mee te nemen. Je weet maar nooit wat je tegenkomt tijdens dit woeste kano-avontuur…

5. Ontdoe jezelf van kostbaarheden

De algemene vuistregel voor uitstapjes op het water: gaat het verloren of wordt het nat en verpest dat je dag, neem het dan niet mee. Dus laat sieraden en contant geld achter, zodat je optimaal kunt genieten. Neem je toch kostbare spullen mee? Doe die dan in een waterdichte tas en bind die vast aan de kano.

6. Neem iets mee voor het fun-aspect

Voldoende water, een EHBO-kit en eten is zo’n beetje de basis voor als je gaat kanoën. Maar vergeet niet: een kanotocht is vooral een gezellig en spannend avontuur. Kinderen zullen het fantastisch vinden om te zwemmen en waterplanten te onderzoeken met een vergrootglas, aan een puberende tiener heb je geen kind als je die een camera geeft en jij geniet vast van een romantische picknick of gezellig familiespel.

7. Maak er een avontuur van

Het leuke aan kanoën: je kunt er helemaal je eigen avontuur van maken. Zeker zodra je de basisvaardigheden kent om de kano veilig te manoeuvreren. Zo kun je de kano gebruiken om je naar het midden van een meer te brengen, zodat je daar kunt zwemmen. Je kunt ook een vislijn uitgooien (check wel even of dit mag), pedellen naar je favoriete picknickplek of op kano-kampeerexpeditie.

8. Zet jezelf op stand-by

Is jouw leven soms net Amsterdam Centraal tijdens de spits? Je ontvangt berichtjes en mails op je telefoon, je agenda loopt over en je hoofd is continu aan het denken, peinzen en plannen … Tijd om te onthaasten. Kanovaren is de ideale manier om dat te doen: geef je over aan het ritme van de natuur, schakel lekker uit (laat je telefoon vooral thuis of zet ‘m op vliegtuigstand als je wel foto’s wilt maken) en dobber gedachteloos op het water.

Lian

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Special

Kano & bed

Lekker onbezorgd

Koers een paar dagen onbekommerd door de wetlands van Nationaal Park Weerribben-Wieden en logeer onderweg bij de beste, speciaal geselecteerde B&B’s aan het water. Bagage- en kanovervoer worden geregeld, daar heb je geen omkijken naar.

 1. Water

  Ga je kanovaren? Wij geven je acht tips!

  Lian
 2. Water

  Hoe maak je de mooiste foto’s tijdens het kanoën?

  Lian
 3. Water

  Boswachter én kanofreak Egbert Beens

  Jolanda
 4. Water

  Kun je met kinderen kanoën?

  Lian

Tip je vrienden

twitter facebook