Water

Tips voor sporters die voor het eerst in een kano of kajak stappen

Geschreven door

Lian van Doorn

Leestijd 7 minuten

Kano of kajak in een rechte lijn laten varen, kan best lastig zijn als je voor het eerst in de kano zit en kan het al snel een frustratie zijn. Gelukkig is dat helemaal niet nodig! Kanovaren is eenvoudig en het doel is om ergens te komen zonder dat je nat wordt. Hier zijn essentiële kanotips om er een gezellig uitje van te maken, ervoor te zorgen dat je heelhuids thuiskomt én zin krijgt in je volgende kano-avontuur.

1. Voor alle duidelijkheid, een kano is geen kajak en omgedraaid..

Een kano vaar je met een steekpeddel en dat is een steel met één blad er aan. Een kajak vaar je met een dubbelpeddel. Een kajak is vaak een éénpersoons bootje en een kano is meestal een meer-persoons. Een ander (onjuist) woord voor de kano is Canadees. Vaak wordt een kajak, kano genoemd en dan blijft het verwarrend.

2. Wat is je doel van je avontuur?

Het doel van je tripje kan voor de één heel wat anders zijn dan voor de ander. Ga je lekker spelen, ga je vogels spotten of ga je een kanovakantie houden of met de vriend of vriendin gewoon de natuur beleven? Dat zijn grote verschillen want spelen gaat al snel goed maar een afstand overbruggen is wat anders. Hoe lukt je dat?

3. Waar kies je voor? Een kano of een kajak?

Een kano vaar je niet in je eentje. Met twee gaat het prima maar ook met 3 of 4 is het goed mogelijk. Ga je alleen neem dan een kajak. Een kajak kan je ook met 2 man peddelen maar dan spetter je elkaar wel wat nat. Bij een kajak wordt je zo-wie-zo wat natter omdat er vaak wat water langs de steel op je broek loopt. Het varen met een kajak is sneller onder de knie te krijgen. Het instappen in een kano is vaak wat gemakkelijker en ook het uitstappen gaat beter. Oudere mensen stappen daar om meestal in een kano en jongere vaker in een kajak.

4. Stap in de boot en blijf droog

Sta je aan de kant te overpeinzen hoe je in vredesnaam in dat kleine, wankele bootje gaat stappen? En dan wel zónder meteen in het water te vallen? De kanoverhuurder kan je daarbij wat tips geven en de eerste keer helpen, let dus goed op. Het fijnste is als je je voet direct midden in de kano zet voor het zitje waarop je zelf gaat zitten, dus zoveel mogelijk het gewicht in het midden houden. En altijd de arm van je partner of kanoverhuurder gebruiken om veilig in de kano te komen. Of vraag iemand in je omgeving om even te helpen door de kano of kajak even vast te houden.

5. Pak een zwemvest mee

Oké, een zwemvest is niet verplicht en zit misschien niet super comfortabel. Toch is het risico geheel aan de vaarder zelf. Ga je met kinderen, dan is het sowieso aan te raden. Blijf je dicht bij de oever en is het midzomer, alla. Maar ga je het meer op of is het vroeg in het seizoen, neem dan geen risico.

6. Maak geen ruzie met je peddel

Heb jij altijd ruzie met de peddel? Begin je al te zweten na de eerste tien slagen? Ja, het kan best even puzzelen zijn om je ritme te vinden in een kano. In een kajak is het gemakkelijker peddelen dan in een kano. Als je bij een kajak links het zelfde doet als rechts dan vaar je al lekker rechtdoor en als je een bocht maakt dan voel je al snel aan hoe het moet. Bij een kano ligt het iets lastiger. Doorgaans zit je er samen in en moet je op elkaar afstemmen; de voorste peddelaar geeft de richting aan, terwijl de achterste vaarder vooral een ondersteunende functie heeft.

7. Houd de zonnebrand(fles!!) paraat

Of het nu winter of zomer is, feit blijft: zon weerkaatst op het water, waardoor je sneller verbrandt. Smeer je dus goed in, ook onder je neus en aan de achterkant van je oren. Wat ook niet mag ontbreken in je collectie ‘perfecte zonwering’: een brede hoed en zonnebril. Vergeet ook niet een kleine EHBO-kit mee te nemen. Je weet maar nooit wat je tegenkomt tijdens dit woeste kano-avontuur…

8. Ontdoe jezelf van kostbaarheden

De algemene vuistregel voor uitstapjes op het water: gaat er iets verloren of wordt het nat en verpest dat je dag, neem het dan niet mee. Dus laat sieraden en contant geld achter, zodat je optimaal kunt genieten. Neem je toch kostbare spullen mee? Doe die dan in een waterdichte tas en bind die vast aan de kano. Denk hierbij aan je mobiel, fototoestel en je (zonne)bril. Een bril verlies je meestal bij het instappen en ook stoot je hem van je hoofd als je hand dicht langs je hoofd gaat tijdens het peddelen. Of doe een koordje aan je bril.

9. De innerlijke mens.

Iets te drinken meenemen is belangrijk. Op een aantal routes kom je wel langs een restaurant maar vaak ook niet. Er zijn hele mooie uitstappunten midden in de natuur en als je daar uitstapt is het fijn om iets te eten en te drinken bij je te hebben. Ook een stoeltje of een kleedje is dan prettig want er is niet altijd een bankje.

10. Veiligheid.

Een EHBO-kit, drinken en eten is zo’n beetje de basis voor als je gaat kanoën. De meest voorkomende problemen zijn: splinter, doorn van een braam, zonnebrand, brandnetel, wespensteek. Ook de keuze voor de juiste kleding hoort erbij. Bedenk even of je fysiek wel instaat bent om een tocht te peddelen want je kan niet zomaar ergens stoppen en teruglopen. Bedenk dat de enig vorm van transport over het water gaat. Als je de keuze hebt begin dan je tocht met tegenwind want dan kom je met de wind in de rug gemakkelijker terug. Ga bij harde wind niet het grote water op en laat je door de verhuurder voorlichten. Maar vergeet niet: een kanotocht is vooral een gezellig en spannend avontuur.

11. Neem iets mee voor het fun-aspect

Kinderen zullen het fantastisch vinden om te zwemmen of waterplanten te onderzoeken met een vergrootglas, aan een puberende tiener heb je geen kind als je die een camera geeft en jij geniet vast van een romantische picknick of gezellig familiespel.

12. Maak er een avontuur van

Het leuke aan kanoën: je kunt er helemaal je eigen avontuur van maken. Zeker zodra je de basisvaardigheden kent om de kano veilig te manoeuvreren. Zo kun je de kano gebruiken om op eenzame plekjes te komen zodat je daar kunt zwemmen. Je kunt ook een vislijn uitgooien (check wel even of dit mag), peddelen naar je favoriete picknickplek of op een kano-kampeerexpeditie. (oud)Het leuke aan kanoën: je kunt er helemaal je eigen avontuur van maken. Zeker zodra je de basisvaardigheden kent om de kano veilig te manoeuvreren. Zo kun je de kano gebruiken om je naar het midden van een meer te brengen, zodat je daar kunt zwemmen. Je kunt ook een vislijn uitgooien (check wel even of dit mag), peddelen naar je favoriete picknickplek of op kano-kampeerexpeditie.

13. Meerdaagse tochten.

Dagje varen met vrienden of familie is altijd leuk maar je kan ook een ontdekkingstocht maken van meerdere dagen. Nationaalpark Weerribben-Wieden is daar heel erg geschikt voor want het is gewoon erg groot. Hoe de overnachting wordt gevierd? In een tent, in een B&B of op een hotelkamer, aan jou de keus.

14. Peddelen is te leren.

Als je echt lekker wilt peddelen is het handig om vooraf een les te nemen, zeker als je een meerdaagse tocht wilt gaan maken. Het voordeel van enige kennis van zaken is dat peddelen gewoon leuk wordt. Je houd het ook langer vol en de kans op een spierblessure is veel kleiner. Vraag je verhuurder waar en hoe je peddeltechniekles kan krijgen.

15. Zet jezelf op stand-by

Is jouw leven soms net Amsterdam Centraal tijdens de spits? Je ontvangt berichtjes en mails op je telefoon, je agenda loopt over en je hoofd is continu aan het denken, peinzen en plannen … Tijd om te onthaasten. Kanovaren is de ideale manier om dat te doen: geef je over aan het ritme van de natuur, schakel lekker uit (laat je telefoon vooral thuis of zet ‘m op vliegtuigstand als je wel foto’s wilt maken) en dobber gedachteloos op het water.

Lian van Doorn

Lian schrijft als journalist en tekstschrijver over de elkaar kruisende werelden van lifestyle, gezondheid, natuur en psyche. Ze is een fervent wandelaar met hoogtevrees, wroet met regelmaat in haar moestuin en slaapt het liefste in haar favoriete huis aller tijden: een lichtgewicht tentje. Haar fascinatie voor het buitenleven zet ze graag op papier, in de hoop anderen aan te steken: ze gelooft dat in de natuur zijn voor iedereen is weggelegd.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Special

Kano & bed

Lekker onbezorgd

Koers een paar dagen onbekommerd door de wetlands van Nationaal Park Weerribben-Wieden en logeer onderweg bij de beste, speciaal geselecteerde B&B’s aan het water. Bagage- en kanovervoer worden geregeld, daar heb je geen omkijken naar.

  1. Ontdek alle verhalen van toen en nu

    Sfeervolle Zuiderzeestadjes op de grens van het nieuwe land

  2. Ontdek alle verhalen van toen en nu

    De geschiedenis komt tot leven in het heden

  3. Deelfietsen: oplossing voor meer mobiliteit van inwoners en toeristen

  4. Water

    In de winter kanoën in Nationaal Park Weerribben-Wieden? Beleef een unieke ervaring.

Tip je vrienden

twitter facebook