Kanoën versus kajakken – Ken de verschillen

Leestijd 2 minuten

Ben je aan het dubben of je wilt gaan kajakken of kanoën? Goede vraag! Om dingen op te helderen geven we je een spoedcursus. Die helpt je om erachter te komen wat de verschillen zijn en wat voor jou de perfecte manier is om je over het water voort te bewegen.

Een kano en kajak kunnen op elkaar lijken voor een leek, net zoals een royal gala en fuji of een mantelmeeuw en zilvermeeuw. Tijd dus om van een leek te veranderen in een professional en er achter te komen of je gaat voor comfort en nut of sexiness en snelheid. We sommen de verschillen voor je op.

Robuust versus sexy

Een kano is als het ware een universele minibus of SUV, terwijl een kajak een sexy sportwagen is. Goed, dat maakt misschien nog niet alles duidelijk, zeker niet als je geen autoliefhebber bent. Kano’s zijn groter en zwaarder en hebben een open bovenkant, vergelijkbaar met een roeiboot. Kajaks daarentegen zijn slankere boten die ontworpen zijn voor stroomversnellingen en riviertochten. Hoewel sommige kajaks ook open kunnen zijn, is het merendeel gebouwd met een gesloten cockpit. Een kano wordt ook wel een open-kano genoemd, ofwel een canadees.

In het water versus op het water

Kano’s liggen hoger op het water dan kajaks. Bij een kajak ligt het zitje op de bodem van de boot en bij een kano hangt het zitje zo’n twintig centimeter erboven. Dat betekent ook meteen dat je vanuit een ander perspectief naar de omgeving kijkt.

Klauteren versus balanceren

In een kajak stappen is vaak wat lastiger dan in een kano, omdat je de benen in de cockpit moet schuiven en het evenwicht moet bewaren om de boot niet te laten kantelen. Eenmaal binnen kunnen kajakkers echter pleiten voor het knusse, eendelige gevoel van de kajak die een beetje meer controle en gemak geeft. Je bent echt een met je boot.

Een peddelblad versus twee peddelbladen

In een kajak vaar je met een peddel met aan beide kanten een peddelblad. Kies je voor een kano, dan vaar je met een peddel die bestaat uit een steel en één peddelblad. Kajakken wordt dan ook veel solo gedaan, terwijl in een kano vaak plaats is voor twee of drie mensen.

Peddelen versus roeien

Stiekem geen verschil tussen kanoën en kajakken, maar tussen deze twee vaarvormen en roeien. Toch goed om even te noemen, want als professional in wording kun je natuurlijk niet zeggen dat je gaat roeien. De beweging die gemaakt wordt bij kanoën en kajakken, noemen we namelijk peddelen. Roeien is echt een andere sport waarbij de vaarder tegengesteld vaart.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

  1. Ultiem geluk: kamperen met kano / kanokamperen

  2. Kanoën versus kajakken – Ken de verschillen

  3. Ga je kanovaren? Zo pak je dat veilig aan

  4. Waarom kanovaren het hele jaar onvergetelijk is

    Lian

Tip je vrienden

twitter facebook