Nationaal Park Nieuws

Excursie gastheren en gastvrouwen Nationaal Park

Gastheren en gastvrouwen van Nationaal Park Weerribben-Wieden ontdekken twee keer per jaar de eigen streek. Ze bezoeken bekende en onbekende dorpen, accommodaties en attracties in Weerribben-Wieden.

Toeristische ondernemers ontdekken eigen regio

Gastheren en gastvrouwen van Nationaal Park Weerribben-Wieden ontdekken twee keer per jaar de eigen streek. Ze bezoeken bekende en onbekende dorpen, accommodaties en attracties in Weerribben-Wieden. “Als je iets met eigen ogen ziet, vertel je gasten daar enthousiaster over dan wanneer je een foldertje heb gelezen”, zegt Brenda Bogaard van bed & breakfast Ruigenhof in Sint Jansklooster.

Zij is een van de veertig toeristische en recreatieve ondernemers die donderdag een stadswandeling in Kuinre maken. Eerder die dag bezochten ze onder meer ’t Olde Maat Uus in Giethoorn. Van overbekend gebied zijn ze beland op behoorlijk onbekend terrein. Een man met een opvallend hoofddeksel wacht het gezelschap op. “In deze regio is nog maar één dorpsomroeper: en dat ben ik…”, zegt Herman Snelder, een van de gidsen die het gezelschap door Kuinre leidt.

Dorpsomroeper
Dorpsomroeper
Hij vertelt de ondernemers over de bijzondere geschiedenis van zijn woonplaats. Ooit een broeinest van rovers, piraten en valsemunters. In de Henrik van Cranestraat zijn de herinneringen aan het verleden nog zichtbaar. Aan de smalle hoofdstraat van Kuinre komt bijna geen eind. “Kuinre werd vroeger het Bagdad van het oosten genoemd. Vanaf zee leek het een enorme stad, maar in feite was het één straat”, vertelt Snelder. Aan die straat wemelt het van de monumenten. Een hervormde kerk met attributen uit de late middeleeuwen, een prachtige waag en veel woningen uit vroeger eeuwen. “Maar dit is het mooiste stukje Kuinre”, glimlacht deelnemer Wim Schaart. De gastheer staat bij zijn eigen Warenhuis Kuinre. “Deze zou in Amsterdam een miljoen opbrengen, maar in Kuinre gaat ie voor minder dan twee ton weg”, stelt Snelder even verderop bij een volgende monumentale woning. Zijn toehoorders luisteren, maar raken ook onderling met elkaar in gesprek. Vaak over de alledaagse gang van zaken. “Ook daarom zijn dit belangrijke bijeenkomsten”, zegt Fred van der Ende van bed & breakfast De Vrijstaten in Kalenberg. “Wij zijn een paar jaar geleden in De Weerribben komen wonen en werken. Dan wil je de mensen én het gebied leren kennen. Deze bijeenkomsten zijn daarvoor ideaal.” Van der Ende vat het doel van de bijeenkomsten goed samen, zegt Nel van der Laan van Nationaal Park Weerribben-Wieden. Er komen soms mooie initiatieven uit voort. “Tijdens deze dagen wisselen deelnemers ervaringen uit of ze maken samen plannen. Vanochtend hebben we bijvoorbeeld gesproken over het kanoparadijs dat op 24 mei opengaat. Ondernemers uit deze groep hebben daarvoor arrangementen ontwikkeld.” Van der Laan merkt dat de excursies aan een behoefte voldoen. Ondernemers hebben doorgaans weinig tijd om er zelf op uit te trekken, maar komen op deze manier toch op veel plekken. “Ook tijdens de Cursus Gastheerschap leren ze over het gebied. Ondertussen volgden al 170 mensen de opleiding. Dit najaar start de tiende cursus”, vertelt Van der Laan.

Tip je vrienden

twitter facebook