Nationaal Park Nieuws

Het loopt storm voor cruise door Weerribben-Wieden

Opnieuw trok vrijdag 21 juni de Vrijstate van Pieter Jongschaap voor een cruise het Nationaal Park Weerribben-Wieden in. Ouderen reageerden in mei zo massaal op een soortgelijke trip tijdens de Europese Dag van het Nationaal Park dat een tweede expeditie niet kon uitblijven.

Opnieuw trok vrijdag 21 juni de Vrijstate van Pieter Jongschaap voor een cruise het Nationaal Park Weerribben-Wieden in. Ouderen reageerden in mei zo massaal op een soortgelijke trip tijdens de Europese Dag van het Nationaal Park dat een tweede expeditie niet kon uitblijven. “Het is zo’n succes dat het me sterk lijkt dat dit de laatste cruise is”, zegt Thea Peters van het Nationaal Park.

Zij hield een volle wachtlijst over aan de eerste versie in mei en dus besloot ze op herhaling te gaan. Het Nationaal Park bestaat immers maar één keer tien jaar. “Opnieuw reageerden mensen zo massaal dat we opnieuw een wachtlijst hebben”, glimlacht Peters op het achterdek van de Vrijstate.

Het schip van Jongschaap berekent op mensen die minder goed ter been zijn. Dat is nodig ook, want voor sommige deelnemers duurt het even voordat ze hun plek bereikt hebben. “Maar eenmaal op het water, vinden ze het allemaal fantastisch”, weet Nel van der Laan, ook van Nationaal Park, nog van de eerste editie.

Vooral inwoners van Steenwijkerland gingen mee. De 63 ouderen komen uit alle hoeken en gaten van de gemeente. “Weerribben en Wieden kennen we vooral van het schaatsen: leuk om het gebied nu op deze manier nog eens te verkennen”, zegt een echtpaar uit Steenwijk. “Lekker een dagje weg”, vindt een mevrouw uit Steenwijkerwold, die samen met haar dochter opstapt.

Nationaal Park Weerribben-Wieden is daar blij mee. De organisatie wilde het liefst twee generaties aan boord, zodat de verhalen nog wat meer zouden loskomen. Het ontbreekt sowieso niet aan uitwisseling van ervaringen, zegt Wim Schipper, die samen met Jan Bakker uit Scheerwolde als gids meevaart. Normaal doet hij dat in een excursieboot van Natuurmonumenten. “Deze doelgroep heeft over het algemeen wat minder interesse in bijzondere bloemetjes of plantjes, maar hoort graag verhalen over vroeger”, vertelt Schipper. Hij is geboren in Giethoorn en heeft onder meer foto’s van zijn ouderlijk huis meegenomen.

Dan glijdt de Vrijstate langzaam richting de brug van Kalenberg. Het ‘cruiseschip’ ziet er indrukwekkend uit op het water. “Twee jaar geleden gekocht”, vertelt Jongschaap. “Oorspronkelijk voer dit schip in de Biesbosch. Voor deze doelgroep is de Vrijstate heel geschikt, omdat er een lift aan boord is. Eigenlijk kan bijna iedereen meevaren met dit schip.”

Wellicht dat een volgende lichting ‘cruisegangers’ dat ook nog eens gaat ervaren.

Tip je vrienden

twitter facebook