Nationaal Park Nieuws

Schaatsers, blijf dicht bij huis

In coronatijd is natuurijs een welkome afleiding. Dat snappen we. Maar we hebben corona nog niet onder controle. En de sneeuw heeft voor een onveilige situatie gezorgd. Het ijs is slecht en we voorzien door de sneeuw van de afgelopen dagen veiligheids- en parkeerproblemen.

Laatste nieuws

Regels voor horeca ondernemers

Daarom raden we iedereen af om naar de Kop van Overijssel te komen om te schaatsen. Juist nu geldt: als u wilt schaatsen, blijf dan dicht bij huis. Schaatsen in de Kop van Overijssel is alleen bedoeld voor bewoners van dit gebied. Zoek vijvers, grachten of sloten in uw eigen woonplaats. Wilt u zeker weten dat het ijs veilig is en de omstandigheden coronaproof zijn, ga dan schaatsen op de ijsbanen bij u in de buurt.

Eigen risico

In alle gevallen is schaatsen op eigen risico. Wees u bewust van het gevaar van het slechte ijs en de invloed van de sneeuw en koude op de veiligheid van uzelf. Mocht u een blessure oplopen en u hebt hulp nodig, houd er dan rekening dat het lang kan duren voordat er hulp is. Zorg er dus voor dat u voldoende warme kleding, drinken en een opgeladen mobiel bij u hebt.

Houd de wegen vrij, zodat hulpdiensten hun werk kunnen doen. Volg de aanwijzingen van de verkeersregelaars en de aanwijzingen op de borden. Als het nodig is kunnen we wegen afsluiten. Staat u fout geparkeerd, dan is de wegsleepregeling van toepassing. Is het te druk op bepaalde plaatsen, zoals op een parkeerplaats of een uitgifteloket bij de horeca, ga dan weg. Toiletten van de horeca zijn gesloten.

Houd u altijd aan de coronamaatregelen.


Als er te veel schaatsers komen, houd er dan rekening mee dat we op verschillende plekken in het gebied maatregelen nemen. We sluiten bijvoorbeeld wegen en schaatsgebieden af als ze te vol worden. Dat doen we om uw veiligheid te waarborgen en we volgen daarmee de coronarichtlijnen.

Sneeuw en ijs in de lockdown

Ook als u wilt genieten van een pak sneeuw of een mooie laag ijs, moet u rekening houden met de coronamaatregelen. In deze lockdown blijft de oproep om zo min mogelijk mensen te ontmoeten.

Waar moet u onder andere rekening mee houden? Toertochten of andere schaatswedstrijden zijn niet toegestaan. De ijsbanen mogen open, maar wel binnen de richtlijnen en met een gereguleerde toegang. Vooraf moeten ze bij de gemeente een protocol aanleveren waarin staat hoe ze veilig open kunnen (kleedkamers en kantines blijven dicht). Op www.schaatsen.nl vindt u een overzicht van de natuurijsbanen die open zijn.

U mag zelfstandig schaatsen, maar zorg dat u zich wel houdt aan de coronamaatregelen: alleen met uw eigen huishouden of met maximaal één volwassene buiten uw eigen huishouden. Koek en zopie zijn niet toegestaan. Wel kunt u afhalen bij horeca. Het mag niet te druk worden bij de afhaalplek. Daarom is ter plekke iets eten of drinken niet toegestaan. Sleeën of andere winterpret mag, maar ook hiervoor gelden de coronamaatregelen als afstand houden. Is het te druk op bepaalde plaatsen, zoals op een parkeerplaats of rondom een koffie-afhaalpunt, ga dan weg. Als het echt te druk wordt, kan de burgemeester maatregelen nemen.

Tip je vrienden

twitter facebook