Nationaal Park Nieuws

Een onvergetelijke dag in Nationaal Park Weerribben-Wieden

Tijdens de Dag van het Nationaal Park in 2020 werd er gekozen voor een digitale versie om de Nationale Parken van Nederland in de spotlight te zetten. Onderdeel van de dag was een Nationale Parken quiz om Nederland hun kennis over de Nationale Parken en hun Nederlandse natuurkennis te testen. Een exclusieve excursie naar een Nationaal Park naar keuze. Dat was de prijs voor de winnaars van de Nationale Parken quiz.

Nationaal Park Weerribben-Wieden ontdekken was de eerste keus van winnaar Marcel uit Bennekom. Op 10 juni was het eindelijk zover: Marcel en zijn partner kwamen Weerribben-Wieden ontdekken. Als wij iemand een onvergetelijke dag willen laten beleven, wat staat er dan op het programma?

Weerribben-Wieden in 1 dag

De Weerribben en De Wieden vormen samen het grootste en mooiste laagveenmoerasgebied van Noordwest Europa. Water en land wisselen elkaar voortdurend af. Hierdoor is er leefruimte voor allerlei soorten planten en dieren. Water is de meest bepalende factor voor plant en dier in het Nationaal Park. Daarom is varen in de natuur van De Weerribben misschien wel de leukste manier om het gebied te ontdekken. Fotograaf en vuurvlinderexpert van het Nationaal Park Susan Oosterlaar nam Marcel en Thien mee en zorgde ervoor dat alle bijzondere verhalen aan bod kwamen.

Marcel: ‘Susan heeft ons de mooiste plekjes van het Nationaal Park laten zien, waaronder een veenmosrietland, dat bewoog wanneer je erop liep. We zagen een Purperreiger, een Ringslang en een grote oeverspin en hebben de hele dag gevaren door het park. Susan had een heerlijke lunch verzorgd en we kregen ook nog haar boek de grote vuurvlinder.’

Marcel en Thien met het boek van Susan Oosterlaar
Marcel en Thien met het boek van Susan Oosterlaar

Wanneer je met een ervaren gids op pad bent, weet je zeker dat je mooiste plekjes niet mist. Een gids vertelt je onderweg meer over de bijzondere historie en over de rijke flora en fauna van het gebied. Zo kun je samen tal van moerasbewoners spotten, zoals vele watervogels, en insecten, maar ook (sporen van) de otter. Ook groeien er in het rustige water allerlei waterplanten, zoals watergentiaan, kikkerbeet of krabbenscheer. Langs de oevers groeien planten als zegge, waterzuring, watermunt en natuurlijk riet. Heb jij al mogen genieten van deze bijzondere flora en fauna?

Zelf Weerribben-Wieden ontdekken?

Zelf ook zin in een dagje Weerribben-Wieden? Bekijk hier de activiteiten om het gebied te ontdekken.

Nationaal Park Weerribben-Wieden is een paradijs voor kanoërs, kajakkers en suppers. Er zijn verschillende routes uitgezet. Bekijk hier de vaarroutes. Ben je iets minder sportief, ga dan ontspannen varen. Huur een bootje of ga mee op een van de rondvaarten. Geen held op het water? Bekijk dan de fiets- en wandelroutes. Met meer dan 60 kant-en-klare rondwandelingen ben je voorlopig nog niet uitgewandeld. Ook zijn er diverse fietsroutes uitgestippeld, bekijk ze hier.

Tip je vrienden

twitter facebook