Nationaal Park Nieuws

Gezocht: Junior Rangers voor de Overijsselse Nationaal Parken

Ben je tussen de 12 en 18 jaar oud, houd je van de natuur, buiten zijn en je handen uit de mouwen steken? Dan heb je het in je om een goede Junior Ranger te worden. In september is in de Overijsselse Nationaal Parken de kick-off van het nieuwe Junior Rangers-seizoen.

In Overijssel zijn er twee Junior Ranger groepen actief: de Junior Rangers van Nationaal Park Weerribben-Wieden en de groep in Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal. Zo kunnen jongeren met elkaar op pad in een natuurgebied waar ze dichtbij wonen.

Beleven, leren en ontdekken

Met een vaste groep jongeren kom je eenmaal per maand samen. Je gaat op pad met experts om te leren hoe je natuur moet beheren en onderhouden en daarbij kom je soms op plekken waar alleen boswachters komen. Het is een afwisselend programma waarin je veel leert over de planten, dieren en de prachtige omgeving van het Nationaal Park. Je steekt je handen flink uit de mouwen, je leert iets over de natuur en ondertussen is het erg gezellig samen. De Junior Rangers gaan bijvoorbeeld sporen zoeken, soorten inventariseren, vogels ringen, eetbare planten zoeken en opeten, maar bijvoorbeeld ook bushcraften. Aan het einde van het seizoen is het feest, dan sluit je het seizoen af met een tweedaags kamp midden in de natuur. Afgelopen juni zijn de groepen Junior Rangers samen in Weerribben-Wieden op kamp geweest, een mooie afsluiting van het jaar.

Junior Rangers van Nationaal Park Weerribben-Wieden
Junior Rangers van Nationaal Park Weerribben-Wieden

Praktische informatie

De jongeren komen in het seizoen van september t/m juni tien keer samen. Beide Junior Ranger groepen hebben op zaterdag 4 september de kick-off van het nieuwe seizoen. Het afsluitende zomerkamp vindt plaats in juli. De activiteiten worden gecoördineerd door vaste begeleiders. De kosten zijn €50,00 per deelnemer per jaar.

De Junior Rangers van Weerribben-Wieden zijn op 4 september langs de waterkant voor wateronderzoek. De rangers van Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal gaan bushcraften. Lijkt het je leuk om Junior Ranger te worden? Stuur dan een e-mail naar en geef aan in welk van de twee parken je op 4 september wil kennismaken.

Lees hier meer over de Junior Rangers in ons Nationaal Park.

Europees programma

Het Junior Rangers programma sluit aan op het Junior Ranger project van Europarc. Dit is een samenwerkingsverband van Nationale Parken en andere beschermde natuurgebieden in Europa. Junior Rangers Nederland is een jongerenprogramma van IVN Natuureducatie.

Tip je vrienden

twitter facebook