Routes

 1. Christoffelpad - deel 1

  25,2 km

  Wandel onder bescherming van Christoffel door een eeuwenoud landschap. Een tweedaagse tocht met mystieke plekken, religieuze symbolen, oer-Hollandse dijken, middeleeuwse en moderne polders, rietvelden, landgoederen, bossen, moeras en rivieren.

 2. Christoffelpad deel 2

  20,7 km

  Wandel onder bescherming van Christoffel door een eeuwenoud landschap. Een tweedaagse tocht met mystieke plekken, religieuze symbolen, oer-Hollandse dijken, middeleeuwse en moderne polders, rietvelden, landgoederen, bossen, moeras en rivieren.

 3. Giethoorn waterdorpen wandeling

  24,9 km

  Wandel door waterdorpen zoals Belt-Schutsloot, Giethoorn, Dwarsgracht en Wanneperveen. Van daaruit werkten de turfstekers vroeger in het veen. Als een gebied was uitgeveend, trokken ze met hun hele hebben en houwen verder. En de dorpjes verhuisden mee. Giethoorn lag bijvoorbeeld kilometers verderop.

 4. Hoge land van Vollenhove

  15,6 km

  Wandelen door een verrassend landschap: tussen Vollenhove en Sint Jansklooster liggen eeuwenoude bossen in een glooiend decor. Ontdek de landgoederen die herinneren aan de tijd dat ‘de stad van de paleizen’ een belangrijk bestuurscentrum was. In Vollenhove hangt nog de sfeer van de oude Zuiderzee.

 5. Kanoroute Belt-Schutsloot

  9,9 km

  Familieroute.
  P = aanlegplaats kano.
  Let op! Alle rondgaande routes zijn bewegwijzerd behalve de grote ronde Weerribben-Wieden (70 km) en de verbindingsroutes.

 6. Kanoroute Dwarsgracht

  10,6 km

  P = aanlegplaats kano.
  Let op! Alle rondgaande routes zijn bewegwijzerd behalve de grote ronde Weerribben-Wieden (70 km) en de verbindingsroutes.

 7. Kanoroute Kalenberg

  7,7 km

  P = aanlegplaats kano. Let op! Alle rondgaande routes zijn bewegwijzerd behalve de grote ronde Weerribben-Wieden (70 km) en de verbindingsroutes.

 8. Kanoroute Ossenzijl

  8,6 km

  Familieroute,
  P = aanlegplaats kano.
  Let op! Alle rondgaande routes zijn bewegwijzerd behalve de grote ronde Weerribben-Wieden (70 km) en de verbindingsroutes.

 9. Kanoroute Weerribben

  13,1 km

  P = aanlegplaats kano.
  Let op! Alle rondgaande routes zijn bewegwijzerd behalve de grote ronde Weerribben-Wieden (70 km) en de verbindingsroutes.

 10. Kiersche Wijde - Wieden wandeling

  14,7 km

  Kleurrijke hooilandjes, rietvelden waar rietsnijders aan het werk zijn en zeldzame vogels die over vliegen. Dat is wandelen in De Wieden. Op het Kiersche Wijdepad komen al die fascinerende aspecten naar voren. Trek goede wandelschoenen aan op de zompige ondergrond en laat de hond thuis.

 11. Nationaal Park & het Veenhart

  11,2 km

  Wandel door het ‘drijvende’ land van de rietsnijders en mystieke moerasbossen. Waterdorpen als Kalenberg en Ossenzijl herinneren aan de tijd van de turfwinning. Bij Paasloo en Oldemarkt wacht een totaal ander landschap. Dik kans dat je onderweg zeldzame planten en dieren ziet.

 12. NS wandeling Woldberg

  13,8 km

  Ontdek het prachtige beboste gebied rondom en op de Woldberg en Steenwijk. De route neemt je mee over het prachtige landgoed 'de Eese', de cultuurhistorische omgeving met karakteristieke lanenstructuur.

 13. Rondje De Wieden

  61,6 km

  Fiets door een overrompelend landschap dat gemaakt is door mensenhanden en natuurgeweld. Turfstekers veranderden het gebied ingrijpend en gaven het water van de Zuiderzee vrij spel. Houten bruggetjes, rietgedekte boerderijtjes en statige koopmanshuizen vormen het decor van deze magische route.

 14. Rondje Weerribben

  53,6 km

  Het Rondje Weerribben gaat dwars door het Nationaal Park Weerribben-Wieden. De ecologische waarde van de Weerribben is van internationale allure. Onderweg fiets je door vestingstad Steenwijk. Een stad vol verhalen en monumenten die herinneren aan een verleden vol strijd.

 15. Route 1 vanuit havens

  68,9 km

  Stap van boord en verken de mooiste regio van Nederland. Vanuit elke haven start een prachtige fietsroute door Weerribben-Wieden. Fiets door overrompelende natuur en bezoek de karakteristieke stadjes en dorpen. Ontdek het landschap dat Weerribben-Wieden tot zo’n bijzonder gebied maakt.

 16. Route 2 vanuit havens

  56,4 km

  Stap van boord en verken een regio met sfeervolle stadjes, eeuwenoude landgoederen en afwisselende landschappen. Fiets over dijken, langs eindeloze rietvelden en door mystieke moerassen. Vanuit elke haven start een prachtige fietsroute. Ontdek de hoogtepunten van dit fascinerende gebied.

 17. Uitkijktoren Woldberg - 4,5 km

  5,0 km

  Residence de Eese is een van die bijzondere familieparken waarbij de gast zich de “Koning te Rijk” voelt.
  Buiten een aantal zeer bijzondere groepsaccommodaties (12 – 28p) en luxe chalets kunt u hier ook kamperen, van luxe met eigen privé sanitair of op super

 18. Vaarroute Blauw Weerribben-Wieden

  25,1 km

  De blauwe vaarroute leidt u door het prachtige centrum van Giethoorn, Giethoorn-Noord, Dwarsgracht en via het meer ‘Beulakerwijde’ terug naar Giethoorn. De blauwe route is ongeveer 6 a 7 uur varen.

 19. Vaarroute Geel Giethoorn-Zuid

  9,5 km

  De gele vaarroute leidt u door het centrum van Giethoorn, over het meer ‘het Bovenwijde’ en door een stuk natuurgebied van Nationaal Park Weerribben-Wieden. Deze route is makkelijk in te korten tot 2 uur varen. Bijvoorbeeld door bij de molen zonder wieken/paal 1 ‘het Bovenwijde’ op te gaan.

 20. Vaarroute Geel Weerribben-Wieden

  25,4 km

  De gele vaarroute leidt u vanuit Giethoorn door de prachtige natuur van het Nationaal Park Weerribben-Wieden en via Beltschutsloot door het meer ‘Beulakerwijde’ terug naar Giethoorn. De gele route is ongeveer 6 a 7 uur varen.

 21. Vaarroute Giethoorn Rood

  15,2 km

  De rode vaarroute leidt u vanuit Giethoorn via Giethoorn-Noord door het Nationaal Park Weerribben-Wieden en het meer ‘de Bovenwijde’ terug naar Giethoorn. De rode route is ongeveer 3 a 4 uur varen.

 22. Vaarroute Groen Weerribben-Wieden

  12,1 km

  De groene vaarroute leidt u vanuit Giethoorn via Giethoorn-Noord door het Nationaal Park Weerribben-Wieden terug naar Giethoorn. De groene route is ongeveer 3 a 4 uur varen.

 23. Vestingroute Steenwijk

  2,0 km

  Vestingstad Steenwijk (de Olde Veste) kreeeg in de vijftiende eeuw haar huidige vorm met grachten en wallen. Rond 1600 was de vesting op haar hoogtepunt: acht bolwerken beschermden de stad tegen de Spanjaarden. Langs deze route vertellen informatiepanelen op de route u alles over deze geschiedenis.

 24. Wandelronde Giethoornsche Meer

  20,0 km

  Wandelroute bij het Giethoornsche Meer. Dat is het enige grote meer in Weerribben-Wieden dat niet ontstond na natuurgeweld en dijkdoorbraken. Bij Giethoorn ligt het al lang niet meer. Als turfstekers een gebied hadden uitgeveend, trokken ze verder. Giethoorn ‘verhuisde’ op die manier mee.

 25. Weerribben 1 dag 30 km

  30,4 km

  Ontdek vanuit vestingstad Steenwijk de Weerribben. Roei dwars door moerassen en karakteristieke rietvelden en hooilanden. Passeer pittoreske waterdorpen als Kalenberg en Nederland. Na het Giethoornsche Meer en de lange Thijssengracht roei je met een boot vol herinneringen terug naar Steenwijk.

 26. Weerribben 2 dagen deel 1

  28,6 km

  Tweedaagse ontdekkingstocht door de Weerribben die begint in de vestingstad Steenwijk. Bij waterdorp Ossenzijl wacht een imponerende route langs moerassen, rietvelden en hooilanden. Bewonder vanuit de roeiboot het misschien wel mooiste Nationaal Park van Nederland met veel bijzondere flora en fauna.

 27. Weerribben 2 dagen deel 2

  30,9 km

  Dag twee van het roeiavontuur begint bij Recreatiecentrum De Kluft in Ossenzijl. Een onvergetelijke tocht langs de mooiste plekken van de Weerribben, met doortochten van Kalenberg, Nederland en Muggenbeet. Via het Giethoorns Meer en Scheerwolde eindigt de tweedaagse in vestingstad Steenwijk.

 28. Weerribben Rietwandeling

  16,4 km

  Kalenberg is het kloppende hart van de rietcultuur. Rondom het dorp werken rietsnijders in het beroemde Kalenberger riet. Wandel door de Weerribben en beleef het eeuwenoude ambacht. Rietvogels als de snor, baardman en rietzanger vliegen mee tijdens de route.

 29. Weerribben Turf wandeling

  14,9 km

  Wandel door het unieke decor rond Kalenberg, Oldemarkt en Ossenzijl. Het landschap herinnert aan de turfstekers. Die verveenden het gebied en zorgden onbedoeld voor de prachtige natuur. De turf ging via Blokzijl over de Zuiderzee naar het westen. Ervaar dat verleden tijdens deze wandeling.

 30. Weerribben wandelroute

  12,9 km

  Wandel door een natuurlijk schilderij vol zeldzame dieren en planten. De unieke Weerribben tussen Kalenberg, Ossenzijl, Oldemarkt en Paasloo hebben niet voor niets een Europees diploma voor goed natuurbeheer op zak. Spot de otter, geniet van hooilanden en rietvelden en hoor het geluid van de vogels.

 31. Weerribben-Wiedenpad etappe 01

  15,8 km

  Van de stad van het krijgsgeweld uit de Tachtigjarige Oorlog naar het dorp waar turfstekers en riettelers buffelden voor hun bestaan. Vestingstad Steenwijk heeft imposante stadswallen en met Rams Woerthe dé jugendstil-villa van Nederland. Polderwegen leiden naar Giethoorn met de brugjes en grachten.

 32. Weerribben-Wiedenpad etappe 02

  18,9 km

  Wandel van waterdorp naar waterdorp. Duik in de roerige Gieterse geschiedenis in Museum Giethoorn ’t Olde Maat Uus. Bewonder de edelstenen van Museum de Oude Aarde. Via hooilandjes en rietvelden bereikt de route Wanneperveen. Vanaf de uitkijktoren bij dat dorp is het prachtig neerkijken op de Wieden

 33. Weerribben-Wiedenpad etappe 03

  21,1 km

  Meerdere landschappen binnen een paar kilometer. Van meren en moerassen naar het glooiende Hoge Land van Vollenhove met de watertoren van Sint Jansklooster als kompas. Vollenhove is de oude stad van de paleizen. Landgoederen als Oldenhof en Oldruitenborgh herinneren aan de tijd.

 34. Weerribben-Wiedenpad etappe 04

  18,8 km

  Afwisselende route door een eeuwenoud landschap dat ontstond door turfstekers en riettelers. Onderweg wachten de authentieke kroeg aan de Moespot, het imponerende gemaal Stroink, het pontje van Jonen, de Otterskooi en het Giethoornsche Meer. Beroemdste ‘inwoner’ van Muggenbeet: restaurant Geertien.

 35. Weerribben-Wiedenpad etappe 05

  20,2 km

  Wandel door een land van water en riet. Buiten Zuiderzeestadje Blokzijl, met gevels uit de Gouden Eeuw, begint een indrukwekkend landschap dat van de Wieden naar de Weerribben voert. Het leefgebied van bijzondere vogelsoorten en zeldzame vlinders. Op de route ligt het schilderachtige Kalenberg.

 36. Weerribben-Wiedenpad etappe 06

  16,7 km

  De moderne wereld lijkt ver weg op deze route in de Weerribben. Kleine huisjes van de voormalige verveners en tjaskermolentjes staan in een decor van rust, ruimte en riet. Onderweg naar Oldemarkt wacht het Woldlakebos. Dit moerasbos is een paradijs voor vlinders, libellen én wandelaars.

 37. Weerribben-Wiedenpad etappe 07

  16,0 km

  Wandelen op de grens tussen Overijssel en Friesland. Het riviertje de Linde loopt precies op de scheidslijn tussen de provincies. Bij Paasloo glooit het landschap. Houtwallen scheiden in deze omgeving de akkers en landerijen. Op het kerkhof in het dorp rust de bekende dichter J.C. Bloem.

 38. Weerribben-Wiedenpad etappe 08

  18,0 km

  Het bijna Limburgse landschap dankt deze streek aan de ijstijd. Ook de Koloniën der Weldadigheid laten hun sporen na. Wandelen op het De Eese voelt aan als terug in de tijd stappen. Op het landgoed liggen bossen, heidevelden en grafheuvels die duiden op een zeer vroege bewoning van dit gebied.

 39. Weerribben-Wiedenpad etappe 09

  10,7 km

  Wandeling vol hoogtepunten. De route gaat vanuit De Eese naar de bossen van de Woldberg, een van de stuwwallen rondom Steenwijk. Bovenop biedt de uitkijktoren een prachtblik op de omgeving. De tocht eindigt in Steenwijk waar de 87 meter hoge toren van de Sint Clemenskerk op de Vestingstad uitkijkt.

 40. Weldadig Rondje

  37,9 km

  Kom naar de Koloniën van Weldadigheid. Ga 200 jaar terug in de geschiedenis en volg de sporen van de paupers. Daar waar Generaal Johannes van den Bosch in 1818 de Maatschappij van Weldadigheid oprichtte. Tot op de dag van vandaag zijn de sporen van zijn gedachtegoed hier nog terug te vinden.

 41. Wieden 1 dag 31 km

  30,6 km

  Dertig kilometer roeiplezier langs de mooiste plekken rond het wereldberoemde Giethoorn. Ontdek het tijdloze landschap buiten de toeristentrekker via kanalen, vaarten en meren. Kies in het toeristenseizoen voor een andere route. Onervaren schippers zorgen in de zomer voor veel hectiek op het water.

 42. Wieden 2 dagen deel 1

  28,3 km

  Vestingstad Steenwijk is het startpunt van een uitdagende tweedaagse verkenningstocht in De Wieden. Dag één voert naar het adembenemende landschap rondom het wereldberoemde Giethoorn. Vanwege de drukte op het water in het toeristenseizoen is deze route niet geschikt voor de zomermaanden.

 43. Wieden 2 dagen deel 2

  29,3 km

  Roeidag twee voert langs de grote meren van Nationaal Park Weerribben-Wieden. Die waterpartijen herinneren bijna allemaal aan overstromingen en dijkdoorbraken. De moderne watersporter profiteert van dat vroegere natuurgeweld. Uiteindelijk eindigt de tocht bij Roeivereniging ’t Diep in Steenwijk.