Natuur

Mooie fotolocaties in Nederland: leg Weerribben-Wieden vast op beeld

Geschreven door

Erik

Leestijd 4 minuten

Picture this: mistige meren en mystieke moerassen vol zeldzame dieren en planten. Met een beetje geluk krijg je een otter, een kleurrijke ijsvogel of een jagende visarend of zeearend voor de lens. Of een spinnenweb vol dauw, een rietland vol rijp of de beroemde grachten van Giethoorn met een laagje ijs. Voor mooie plekken in Nederland om te fotograferen moet je in Weerribben-Wieden zijn. Deze regio in Overijssel behoort tot de mooiste natuurgebieden van Nederland. Een eldorado voor liefhebbers van landschapsfotografie. Boswachter én natuurfotograaf Ronald Messemaker deelt vast zijn favoriete plekjes.

Fotograferen in Weerribben-Wieden

Weinig regio’s in Nederland met zoveel mooie fotolocaties. Toeristen van over de hele wereld leggen dagelijks de brugjes en grachten van Giethoorn vast. Of ze fotograferen in Blokzijl de prachtige gevels uit de Gouden Eeuw of de overblijfselen uit de Tachtigjarige Oorlog in Steenwijk. Natuurfotografen geven de voorkeur aan de landschappen van Nationaal Park Weerribben-Wieden. Vaarten en sloten voeren hier naar eindeloze rietvelden en hooilanden. Bij een bijzonder gebied horen bijzondere flora en fauna. Veel zeldzame soorten leven in Weerribben-Wieden.

foto: Ronald Messemaker
foto: Ronald Messemaker

Fotograferende boswachter

Natuurorganisaties Staatsbosbeheer (Weerribben) en Natuurmonumenten (Wieden) beheren het Nationaal Park. Ronald Messemaker werkt al jarenlang als boswachter voor Natuurmonumenten. Hij kent alle bijzondere locaties als zijn broekzak. Met bijna alle zeldzame dieren heeft hij oog in oog gestaan. Niet zelden had hij op die momenten zijn fotocamera in de hand. Messemaker is naast boswachter ook natuurfotograaf en exposeerde zijn werk regelmatig. Hij weet kortom als geen ander wat mooie fotolocaties zijn in Weerribben-Wieden.

Een vroege vaartocht

“Maak in de herfst een vroege vaartocht…”, tipt de fotograferende boswachter. “Nevel en dauw maken het allemaal nog geheimzinniger in De Wieden. Heel bijzonder is de kolkjesroute bij Belt-Schutsloot. Deze voert je langs de Vossebelt, de Mastenbroekerkolk, Venematen en Dirkswijde. Landschapsfotografie is hier het mooist. En je maakt kans op de otter, de ijsvogel, reeën en klapekster voor je lens”, vertelt de boswachter over de kleine meertjes in een mystiek, bijna sprookjesachtig landschap. Een tip: huur een kano en peddel naar dit verstilde gebied.

Grootste spin van Nederland

“In de vroege ochtend moet je ook beslist naar het Veenweidepad en het Kiersche Wijdepad bij Wanneperveen”, zegt Messemaker. Langs die twee wandelpaden kom je alle landschappen tegen die je elders in De Wieden kunt zien. De afwisseling is groot. “Een aanrader is het zoeken naar bedauwde libellen en dagvlinders. Ook de kans op reeën, boommarters, visarenden en ijsvogels is hier vrij groot. Passie voor macrofotografie? Dan zit je hier ook goed. Let op de sloten bijvoorbeeld op de grootste spin van Nederland. Deze grote oeverspin maakt tussen de krabbenscheer haar nesten.”

Fotografeer de otter

Op veel bucketlists van fotografen: de otter vastleggen. Eenvoudig is dat niet, maar een kansloos project is het niet in Nationaal Park Weerribben-Wieden. Messemaker noemt de uitkijktoren in De Auken, tussen Giethoorn en Steenwijk, als een kansrijke locatie. “Zeker in de herfstmaanden kun je daar de otter zien. Ook mooi zijn de jagende visarenden die je voor de lens kunt krijgen. En de ijsvogel in het najaar een welkome gast op deze plek.”

Aanrader voor landschapsfotografie

Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster is een andere favoriete plek voor Messemaker en zijn camera. Deze locatie van Natuurmonumenten ligt aan de oude weg naar het ‘verdronken dorp’ Beulake. “Het oude Beulakerpad is een prachtig straatje om vast te leggen. Daarna kun je kiezen uit het ruim een kilometer lange Vlonderpad of het langere Laarzenpad. Beide zijn heel mooi voor liefhebbers van landschapsfotografie. Ook hier zie je alle landschappen van De Wieden: van rietvelden en hooilandjes tot oude moerasbossen.”

Fotograferen in De Weerribben

Ronald Messemaker is boswachter in De Wieden. Ook het andere deel van het Nationaal Park is buitengewoon fotogeniek. Een schitterend rietlandschap wacht op de fotograaf rond Kalenberg en Ossenzijl. Vervenershuisjes, tjaskermolens en rietvelden leveren een imponerend decor op. Ook bijzonder: de oude eendenkooien in het gebied waarvan enkele te bezoeken zijn met een excursie van Natuurmonumenten of Staatsbosbeheer. Sla ook het dorpje Kalenberg met het beroemde sluisje, de karakteristieke woningen en de bruggetjes niet over.

Foto: Ronald Messemaker
Foto: Ronald Messemaker

Hollands Licht

Fotograaf Theo de Witte ontdekte dat het licht in Nationaal Park Weerribben-Wieden lijkt op het licht op de schilderijen van de Nederlandse meesters uit de Gouden Eeuw. Hij legde het licht vast in een prachtig boek vol foto’s uit Weerribben-Wieden.

Buiten het Nationaal Park

Ook buiten de karakteristieke landschappen van het Nationaal Park blijven fotograferen ‘klikken’. Mooie najaarskleuren leg je bijvoorbeeld vast op de Woldberg bij Tuk of op landgoed De Eese. Blokzijl is in de donkere maanden van het jaar sfeervol verlicht. Vlak buiten Vollenhove ligt in de Noordoostpolder het Waterloopbos. De oude waterkundige objecten vormen een fotogenieke combinatie met de bossen. Mooi is ook Landgoed de Oldenhof tussen Vollenhove en Sint Jansklooster. De tijd heeft daar spreekwoordelijk stil gestaan.

Erik

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

  1. Ontdek alle verhalen van toen en nu

    Sfeervolle Zuiderzeestadjes op de grens van het nieuwe land

  2. Ontdek alle verhalen van toen en nu

    De geschiedenis komt tot leven in het heden

  3. Deelfietsen: oplossing voor meer mobiliteit van inwoners en toeristen

  4. Water

    In de winter kanoën in Nationaal Park Weerribben-Wieden? Beleef een unieke ervaring.

Tip je vrienden

twitter facebook