De hoogtepunten in Steenwijk, van Peter Haveman

Geschreven door

Peter

Leestijd 2 minuten

Peter Haveman runt samen met zijn echtgenote Hotel De Smederij van Steenwijk. Naast dat karakteristieke pand hebben ze ook nog een ambachtelijke espresso- en theewinkel. Als Haveman Steenwijk moet beschrijven noemt hij het woord ‘verrassend’. “Steenwijk heeft veel mooie plekken en steeds meer bijzondere winkels. En het is hier gewoon mooi!”

SMEDERIJ VAN STEENWIJK

“Daar kan ik natuurlijk niet omheen: het is een van de tien overgebleven smederijen van Nederland. En ongetwijfeld de enige waarin een hotel is gevestigd. De dag beginnen met een ontbijtje bij het smidsvuur…mensen vinden dat een onvergetelijke ervaring. Het pand waarin onze Koffie & Theewinkel zit, is nog ouder. Daar zie je balken uit de 13e eeuw.”

STALLEN VAN SPIJKERVET

“Na de stallen op Paleis het Loo zijn dit misschien wel de mooiste stallen van Nederland. Gelukkig ook in betere staat dan een paar jaar terug. Een onderneemster verkoopt er leuke tweedehands spullen in. Dit mag je niet overslaan.”

NICO BRILLEN

“Normaal gesproken staat een brillenzaak niet op een lijstje met toeristische tips, maar dit pand is een bezienswaardig- heid. Ook gebouwd door de steenrijke heer Spijkervet, de vroegere eigenaar. Die kon vroeger over eigen grond om Steenwijk lopen. Een prachtig, bijna kitscherig Jugendstil gebouw dat Nico Brillen heel mooi heeft gerestaureerd.”

Het woord ‘verrassend’ gaat zeker op voor het winkelbestand van Steenwijk.

WOODY'S

“Steenwijk heeft een aantal prima horecazaken. Ik verwijs gasten naar verschillende restaurants. Een zaak als Woody’s valt altijd in de smaak. En De Bovenmeester is ook een aanrader. Een eigentijds restaurant in een oude school. Lekker eten in een mooie ambiance. Een tien met een griffel…”

VERRASSENDE WINKELS

“Het woord ‘verrassend’ gaat zeker op voor het winkelbestand van Steenwijk. Een mooie winkel is bijvoorbeeld Gotcha! aan de Vrouwenstraat, met brocante en kleding. Mis ook Bonheur aan de Neerwoldstraat niet. Dat verkoopt in een groot pand alles voor binnen en buiten. Bij Even Strunen raak je ook niet uitgekeken.”

Peter

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

 1. UIT in de regio

  Op pad tijdens Hemelvaart & Pinksteren

 2. Natuur

  Trek de wandelschoenen maar aan! Wandelen in waterdorp Giethoorn

 3. UIT in de regio

  Wat te doen in de meivakantie

 4. Water

  Kanokamperen in de Weerribben-Wieden

  Bart Deseyn

Tip je vrienden

twitter facebook