Bachcantate Aus der Tiefen rufe ich, Herr, zu dir

Twee keer per jaar vindt er in de Grote Kerk van Blokzijl een uitvoering plaats van een Bachcantate. Zoals ten tijde van Johann Sebastian Bach wordt deze cantate gezongen in de namiddag, aan het eind van een vesper.

Cantate 131 is voor zover bekend de oudste cantate geschreven door een 22-jarige Bach in 1707. Bach is dan organist aan de Blasiuskirche in Muhlhausen.

De cantate 'Aus der Tiefen Rufe ich, Herr, zu dir' werd geschreven voor een boetedienst naar aanleiding van een brand die een groot deel van het stadscentrum van Muhlhausen in de as gelegd had, kort voor zijn aantreden als organist.

Deze cantate wijkt sterk af van de later geschreven koraalcantates en kenmerkt zich door een kleine orkestbezetting, een viool, twee altviolen, hobo, fagot en continuo, terwijl er een grote rol is weggelegd voor het koor. Ook komen er nog geen recitatieven en slotkoraal in voor. De naam cantate werd nog niet gebruikt maar er werd meestal gesproken van motetto. De delen lopen in elkaar over in tegenstelling tot de later geschreven cantates, die duidelijk zijn onderverdeeld in 5 á 6 aparte delen. De tekst bevat alle coupletten van psalm 130 ‘Uit diepten van ellende roep ik met mond en hart’.

De artistieke leiding is wederom in handen van dirigent Raghna Wissink, de rollen van tenor en bas worden vertolkt door respectievelijk Han Warmelink en Harmen Severiens en de organist is Ab Weegenaar De voorganger in deze cantatedienst is ds. Andries Bakker.

Wanneer

  • -

Prijzen

Er is geen toegangsprijs maar een bijdrage in een tegemoetkoming van de onkosten wordt enorm gewaardeerd.

Locatie

Grote Kerk

Adres
Brouwerstraat 11, 8356dv Blokzijl

Tip je vrienden

twitter facebook