Filosofisch Café Steenwijkerland

Onderwerp: Monstertheorie We leven in een wereld waarin veel belang wordt gehecht aan technische innovaties. Innovaties komen steeds met beloften van efficiency, het vergroten van het menselijk gemak, of het oplossen van complexe vraagstukken, zoals klimaatopwarming of een gezondheidscrisis. Ik zie een historisch patroon waarin dit soort beloftes worden opgevolgd door kritische verhalen, waarin dezelfde technologieën die voorspoed beloven, worden verguisd en verafschuwd als bedreiging voor natuur en beschaving. Ik geef in mijn lezing een aantal voorbeelden van dit patroon vraag mij af waar het vandaan komt, en of eraan te ontsnappen valt.  Ik doe dat aan de hand van de 'monstertheorie' die ik in mijn proefschrift ontwikkelde. Tot slot doe ik een pleidooi voor democratisering van besluitvorming over technologie, voor de 'commons' en voor wat ik noem 'technologisch burgerschap'.   Over de spreker Dr. Ir. Martijntje Smits is techniekfilosoof en ingenieur. Ze promoveerde aan de Universiteit Twente op het proefschrift "Monsterbezwering, de culturele domesticatie van nieuwe technologie". Ze werkt thans als zelfstandig onderzoeker, daarvoor was ze 25 jaar als universitair docent en onderzoeker verbonden aan verschillende universiteiten en onderzoeksinstellingen in Nederland, de VS en Noorwegen. In haar onderzoek bestudeert ze de terugkerende maatschappelijke patstellingen over nieuwe technologie, zoals over genetica, kernenergie, robotica en digitalisering.  

Onderwerp: Monstertheorie

We leven in een wereld waarin veel belang wordt gehecht aan technische innovaties. Innovaties komen steeds met beloften van efficiency, het vergroten van het menselijk gemak, of het oplossen van complexe vraagstukken, zoals klimaatopwarming of een gezondheidscrisis. Ik zie een historisch patroon waarin dit soort beloftes worden opgevolgd door kritische verhalen, waarin dezelfde technologieën die voorspoed beloven, worden verguisd en verafschuwd als bedreiging voor natuur en beschaving. Ik geef in mijn lezing een aantal voorbeelden van dit patroon vraag mij af waar het vandaan komt, en of eraan te ontsnappen valt.  Ik doe dat aan de hand van de 'monstertheorie' die ik in mijn proefschrift ontwikkelde. Tot slot doe ik een pleidooi voor democratisering van besluitvorming over technologie, voor de 'commons' en voor wat ik noem 'technologisch burgerschap'.

 

Over de spreker
Dr. Ir. Martijntje Smits is techniekfilosoof en ingenieur. Ze promoveerde aan de Universiteit Twente op het proefschrift "Monsterbezwering, de culturele domesticatie van nieuwe technologie". Ze werkt thans als zelfstandig onderzoeker, daarvoor was ze 25 jaar als universitair docent en onderzoeker verbonden aan verschillende universiteiten en onderzoeksinstellingen in Nederland, de VS en Noorwegen. In haar onderzoek bestudeert ze de terugkerende maatschappelijke patstellingen over nieuwe technologie, zoals over genetica, kernenergie, robotica en digitalisering.

 

Wanneer

Locatie

Rabo Theater De Meenthe

Adres
Stationsplein 1, 8331GM Steenwijk

Tip je vrienden

twitter facebook