Zeilpunteren in De Wieden

locatie
Bezoekerscentrum De Wieden | St. Jansklooster Tourist Info, Sint Jansklooster

Ga mee zeilen met een authentieke zeepunter op de Beulakerwijde en geniet van het water, de wind en de natuur in De Wieden. Je zeilt in de grote eikenhouten zuiderzeepunter KP22 over de grote Beulakerwijde. Punterend en roeiend vaar je terug langs natuurrijke oevers en tussen riet- en hooilanden door. De schipper is Hans Houkema. Wie wil mag zelf aan roer, zeil, punterstok en roeispanen.

Het Zeilpunteren duurt 75 minuten. Er wordt gevaren op woensdag, donderdag, zaterdag en zondag. Er zijn vier tochten op een dag: 10.45-12.00 / 12.15-13.30 / 13.45-15.00 / 15.15-16.30 uur.

Zeilpunteren is een unieke mogelijkheid om op authentieke en actieve wijze te genieten van de schoonheid van De Wieden. Eeuwenlang is de zeilpunter het meest karakteristieke vervoermiddel in De Wieden geweest. Bijna al het "verkeer" gebeurde per punter. Niet alleen boeren, maar ook de bakker, de trouwstoet en de postbode gebruikten deze houten platbodem. Elke streek had zijn eigen type. Ervaar hoe zo'n punter functioneert, hoe ermee gezeild kan worden.Hans Houkema, een ervaren punterzeiler, staat garant dat de boot op koers blijft. Onderweg geeft hij informatie over de natuur en cultuur van het gebied en vertelt hij over het reilen en zeilen van dit bijzondere zeilschip.