Aalscholvers kijken in De Wieden

De excursie start bij de werkschuur van Natuurmonumenten aan de Reeënweg ten zuiden van Wanneperveen.

Na ongeveer 15 minuten varen stappen we uit de boot en lopen we naar de observatiehut. Vanaf hier heb je een prachtig zicht op de oudste kolonie van Nederland. Het broedseizoen van de aalscholvers begint in februari/maart, dan is het hier een drukte van belang!

De aalscholverkolonie in Wanneperveen is de oudste kolonie van Nederland. Sinds 2000 is het aantal broedparen gedaald van 1200 tot 256 in 2016. Afgelopen jaar in 2017 is het aantal broedparen weer toegenomen tot ruim 400. De broedperiode begint half februari / maart afhankelijk van de winter. De aalscholver broedt de eieren door ze op de poten te leggen en gaat er daarna op zitten. Dat gaat nog wel eens mis. Vroeger waren de eierschalen veel dikker, de pesticiden in het water hebben invloed op de dikte van de schaal. In de observatiehut waan je jezelf in een totaal andere wereld. De vogels zijn druk met het af- en aanvoeren van nestmateriaal. Overal klinken oergeluiden op uit de kolonie. In de bomen rondom zitten de zwarte vogels in hun karakteristieke houding de vleugels te drogen. Vergeet je verrekijker niet! Leeftijd vanaf 6 jaar.
Meer informatie en aanmelden via onze website: https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/nationaal-park-weerribben-wieden/agenda/aalscholvers-kijken-de-wieden

Wanneer

Prijzen

  • € 5,00 Prijs voor leden
  • € 8,00 Prijs voor niet-leden

kind lid € 4,00
kind niet-lid € 7,00

Locatie

Werkschuur Natuurmonumenten De Wieden

Adres
Reeënweg, Wanneperveen

Tip je vrienden

twitter facebook