Landelijke Sterrenkijkdagen 2020

De Rijksoverheid en het RIVM hebben besloten dat alle evenementen afgelast moeten worden in verband met het Corona-virus. Ook zijn publieke locaties waar bijeenkomsten plaatsvinden zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden gesloten en afgelast. De maatregelen gelden voorlopig tot 1 juni 2020. We raden iedereen aan om via onze website naar de website van het evenement/locatie te gaan en goed van tevoren te informeren of het evenement zal plaatsvinden en/of de locatie die je wilt bezoeken open is of niet.

Bezoek tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen Sterrenwacht de Weerribben gelegen op een van de donkerste plekken van Nederland.

Normaliter is Sterrenwacht de Weerribben alleen te bezoeken in combinatie met een overnachting in de op het terrein gelegen B&B en groepsaccommodatie De Imme. Zodat u, wanneer het weer daar toe leent, de gehele nacht observaties door de telescoop zou kunnen doen. Op 28 februari 2020 is er echter een unieke kans alleen de sterrenwacht te bezoeken. Het programma omvat deels presentaties/lezingen over het heelal en deels het doen van observaties door de grote telescoop.

Bij helder weer is van alles te zien tijdens de sterrenkijkdagen. De maan staat bijvoorbeeld als een sikkel aan de avondhemel. De maankraters, en de uitgestrekte, bijna gladde maanzee├źn zijn goed zichtbaar dankzij de schaduwwerking. Het wintersterrenbeeld Orion met zijn karakteristieke zandlopervorm is mooi te zien aan de zuidelijke hemel. In de onderste helft van het sterrenbeeld bevindt zich de Orionnevel. Het is een 'kosmische kraamkamer' waar nieuwe planeten en sterren worden gevormd. Deze nevel leert ons ook meer over hoe ons eigen zonnestelsel is gevormd. Verder is in het westen, al vroeg op de avond, ook de planeet Venus te zien. Er is een binnen- en bij helder weer ook een buitenprogramma. De avond wordt begeleid door Wim Liesker en zijn geschikt voor iedereen: voor de leek en de kenner, voor jong en oud.

Wanneer

  • -
  • -

Prijzen

  • gratis Vrije gift

reserveren verplicht. Zie https://www.weerribben.eu/sterrenkijkdagen-2020 voor meer informatie.

Locatie

Sterrenwacht de Weerribben

Adres
Oudeweg 113, 8376 HS Ossenzijl, Weerribben-Wieden

Tip je vrienden

twitter facebook