Lezingen KUNST in de openbare ruimte

Uiteraard vragen we je om de veiligheidsmaatregelen die door de Rijksoverheid en het RIVM zijn genomen op te volgen. Ook raden we aan om de website van de locatie van tevoren te bekijken en te informeren of de locatie die je wilt bezoeken geopend is of niet.

MAARTEN DE REUS Beeldend kunstenaar Maarten de Reus, bekend van zijn grote ruimtelijke werken,  is op 28 oktober de volgende spreker in de lezingenserie “KUNST in de openbare ruimte”. Hij zal twee panorama's schetsen. De eerste is een blik op de ontstaansgeschiedenis van het monumentale beeld 'Kooi Met Geen Poema Er In' Het beeld ontving vele prijzen en is vorig jaar gekozen tot één van de 100 sleutelwerken in de openbare ruimte van de afgelopen 75 jaar. Het tweede deel van de lezing bestaat uit de presentatie van de 'Panorama of Horrors', een cartografie over wat er allemaal mis kan gaan als je iets probeert te creëren. Maarten de Reus (1961) groeide op in Steenwijk, in de torenlanden, en heeft de bouw van de Meenthe met zijn kinderogen gestalte zien krijgen. Hij studeerde in de jaren 80 aan de kunstacademie in Arnhem, en vestigde zijn praktijk later in Rotterdam, Londen en Amsterdam. Aanvankelijk maakte hij werken die geëxposeerd werden in galeries. Het Stedelijk Museum van Amsterdam nam in deze periode zijn werk op in de stadscollectie. Gaandeweg raakte Maarten de Reus steeds meer geïnteresseerd in de ruimtelijke werking van zijn kunst, hoe een beeld de omgeving onder spanning zet. Om ruimtelijkheid te laten spreken moet je in forse maten werken. De galeries werden te klein, en de openbare ruimte was een geschikte omgeving om de steeds kloeker wordende beelden in te laten gedijen. Precies in deze periode kwam ook de computer op als hulpmiddel bij het bereken van abstracte vormen. In de loop der tijd werden de beelden groter en complexer, zozeer dat nieuwe software steeds nodig was om de vormen te kunnen berekenen.  In zijn huidige praktijk speelt de 'genius loci' een belangrijke rol: de vraag 'wat wil de plek' is even relevant als 'wat wil de kunstenaar'. Zo ontstaat een spel tussen de plek, de eerste handmatige modellen en schetsten, de computer met zijn rekenkracht en uiteindelijk de praktische expertise van uitvoerende bedrijven in het realiseren van de grote, ruimtelijke beelden. Meer informatie over zijn werk is te vinden op maartendereus.nl

MAARTEN DE REUS

Beeldend kunstenaar Maarten de Reus, bekend van zijn grote ruimtelijke werken, 

is op 28 oktober de volgende spreker in de lezingenserie “KUNST in de openbare ruimte”. Hij zal twee panorama's schetsen. De eerste is een blik op de ontstaansgeschiedenis van het monumentale beeld 'Kooi Met Geen Poema Er In' Het beeld ontving vele prijzen en is vorig jaar gekozen tot één van de 100 sleutelwerken in de openbare ruimte van de afgelopen 75 jaar. Het tweede deel van de lezing bestaat uit de presentatie van de 'Panorama of Horrors', een cartografie over wat er allemaal mis kan gaan als je iets probeert te creëren.

Maarten de Reus (1961) groeide op in Steenwijk, in de torenlanden, en heeft de bouw van de Meenthe met zijn kinderogen gestalte zien krijgen. Hij studeerde in de jaren 80 aan de kunstacademie in Arnhem, en vestigde zijn praktijk later in Rotterdam, Londen en Amsterdam. Aanvankelijk maakte hij werken die geëxposeerd werden in galeries. Het Stedelijk Museum van Amsterdam nam in deze periode zijn werk op in de stadscollectie. Gaandeweg raakte Maarten de Reus steeds meer geïnteresseerd in de ruimtelijke werking van zijn kunst, hoe een beeld de omgeving onder spanning zet.

Om ruimtelijkheid te laten spreken moet je in forse maten werken. De galeries werden te klein, en de openbare ruimte was een geschikte omgeving om de steeds kloeker wordende beelden in te laten gedijen. Precies in deze periode kwam ook de computer op als hulpmiddel bij het bereken van abstracte vormen. In de loop der tijd werden de beelden groter en complexer, zozeer dat nieuwe software steeds nodig was om de vormen te kunnen berekenen. 

In zijn huidige praktijk speelt de 'genius loci' een belangrijke rol: de vraag 'wat wil de plek' is even relevant als 'wat wil de kunstenaar'. Zo ontstaat een spel tussen de plek, de eerste handmatige modellen en schetsten, de computer met zijn rekenkracht en uiteindelijk de praktische expertise van uitvoerende bedrijven in het realiseren van de grote, ruimtelijke beelden.

Meer informatie over zijn werk is te vinden op maartendereus.nl

Wanneer

Locatie

Rabo Theater De Meenthe

Adres
Stationsplein 1, 8331GM Steenwijk

Tip je vrienden

twitter facebook