Met de deelfiets ben je gemakkelijk mobiel in de kop van Overijssel. Pak'm en fiets door Nationaal Park Weerribben-Wieden. Opstappen kan bij één van de vele hubs. Maak een kort praktisch ritje of een heerlijke lange tocht en laat je verrassen door dit unieke stukje Nederland.

Zo werkt de deelfiets

Installeer de Deelfiets Nederland app op je telefoon

Waar kan ik de hubs vinden?

 • Hub Steenwijk, Stationsplein 4
 • Hub Oldemarkt, Frieseweg 39
 • Hub Blokzijl, Kanaalweg 1
 • Hub Giethoorn, Bartus Warnersweg 1
 • Hub Belt-Schutsloot, Belterweg 15
 • Hub Ossenzijl, Waterstaete 1 (Waterpark Ossenzijl)
 • Hub Wanneperveen, Veneweg 247
 • Hub Steenwijk, Gemeentehuis, Vendelweg 1
 • Hub Steenwijk, Groot Verlaat, Koematen 36
 • Hub Diever, Bosweg 2a
 • Hub Havelte, Toegangspoort Holtingerveld, Van Helomaweg 18

Nieuwe hubs:

 • Hub Bant, Schoterweg 3
 • Hub Kraggenburg HCR Van Saaze, Dam 16
 • Hub Schokland, Middelbuurt 3
 • Hub Marknesse, Voorsterweg 28
 • Hub Emmeloord, Friesepad 4↵

=> Topidee: je fiets kan mee op de EcoWaterBus, zo wordt jouw rondje nog mooier!

Zoek je een mooie route om te fietsen? Gebruik de Weerribben-Wieden app voor veel inspiratie!

Meer over de hubs in Weerribben-Wieden

De hubs met de e-bikes staan in Blokzijl, Oldemarkt, Belt-Schutsloot, Wanneperveen, Ossenzijl, Steenwijk, Giethoorn en ook in Drenthe en de Noordoostpolder. Deze plekken zijn makkelijk te bereiken met een auto of het openbaar vervoer. Verdeeld over deze opstappunten staan in totaal 52 e-bikes. De ebikes zijn ook te boeken via de 9292, Glimble en verschillende regionale OV apps.

Het project is gestart door gemeente Steenwijkerland en is mogelijk gemaakt vanuit Regio Deal Zwolle. De gemeente Steenwijkerland startte dit project vanuit de Regio Deal Zwolle en financiert de eerste vier hubs met e-bikes. Samen met ondernemers wordt het aantal hubs de komende maanden en jaren uitgebreid. Hiervoor heeft de gemeente vanaf 1 september 2022 een stimuleringsregeling die loopt tot eind 2024. Ondernemers kunnen een hub bij hun zaak, camping of onderneming plaatsen. Hierdoor komen er meer hubs met e-bikes op relevante plekken in de regio. Naast e-bikes kijken we ook naar andere vormen van deelmobiliteit zoals bakfietsen en deelauto's.

Weerribben-Wieden beter toegankelijk

De hubs met deelfietsen zorgen ervoor dat het Nationaal Park Weerribben-Wieden en de omgeving (zoals Drenthe, Weststellingwerf en de Noordoostpolder) toegankelijk zijn voor iedere bezoeker die het gebied wil ontdekken en verkennen. De hubs zijn daarmee een van de schakels in het programma Duurzaam (Be)leefbaar Toerisme. In dit programma worden bezoekers, met of zonder auto, uitgenodigd het gebied te ontdekken en krijgen de kans zich te verspreiden. Belangrijk, want Weerribben-Wieden heeft veel prachtige plekken die (nog) minder vaak worden bezocht. Dan hebben we het over de natuur, maar uiteraard ook vestingstad Steenwijk, Giethoorn en de waterdorpen en de handelssteden die ooit aan de Zuiderzee lagen.

Deelmobiliteit

Het project met hubs en deelfietsen sluit aan bij de trend dat steeds meer mensen kiezen voor deelmobiliteit. Zij bezitten zelf geen auto, e-bike of scooter, maar lenen deze als het nodig is. De deelscooters en -fietsen in de stad worden al veel gebruikt, maar met de hubs in de Weerribben-Wieden introduceert Steenwijkerland ook deelmobiliteit in een Nationaal Park. Naast e-bikes horen e-scooters, steps en deelauto’s ook bij het toekomstplaatje voor de hubs.

Beheer en onderhoud door de NoordWestgroep

In het project trekt de gemeente op met de NoordWestGroep. Medewerkers van dit arbeidsontwikkelbedrijf van Steenwijkerland zorgen voor het beheer en onderhoud van de e-bikes. Zo zijn er altijd genoeg fietsen op de hubs en worden ook reparaties snel uitgevoerd.

Samenwerking met ondernemers

De gemeente Steenwijkerland startte dit project en financiert de eerste vier hubs met e-bikes. Samen met ondernemers wordt het aantal hubs de komende maanden en jaren uitgebreid. Hiervoor heeft de gemeente vanaf 1 september een stimuleringsregeling. Ondernemers kunnen een hub bij hun zaak, camping of onderneming plaatsen. Hierdoor komen er meer hubs met e-bikes op relevante plekken in de regio. Naast e-bikes horen e-scooters, steps en deelauto’s ook bij het toekomstplaatje. Geïnteresseerd in deze regeling? Neem contact op met Linda de Graaf, via

Selecteer een van de routes in de app en ga op pad!

Tip je vrienden

twitter facebook