Natuur

Marijn fietst met… wethouder Bram Harmsma

Geschreven door

Marijn

Leestijd 6 minuten

Lees hier over

  • check

    De deelfiets

  • check

    Nog zoveel meer moois

  • check

    Het begin van de beleving

  • check

    Giethoorn

Het is frisse neuzenweer als we elkaar ontmoeten op station Steenwijk. Gele blaadjes liggen langs de stoeprand, de herfstzon staat laag omdat het nog vroeg op de maandagochtend is. “Dit is niet het welkom zoals ik dat voor me zie”, verontschuldigt wethouder Bram Harmsma zich bijna, wijzend op het stationsgebouw. Het is verouderd, maar dat gaat veranderen. “Dit moet de poort tot de regio worden van waaruit je de Weerribben en Wieden kunt ontdekken, maar ook al het andere moois wat de kop van Overijssel te bieden heeft. Wist je dat Schiphol – Steenwijk het meest verkochte toeristische treinkaartje van Nederland is?”


Pak 'm, de Deelfiets

Vanochtend gaan de wethouder van Steenwijkerland en ik op de deelfiets op pad. De deelfiets: een van de mobiliteitsoplossingen voor zowel inwoners als toeristen om het gebied waar openbaar vervoer schaars is beter te ontsluiten. En natuurlijk bij uitstek een vervoermiddel om te genieten van de natuur, hét visitekaartje van de regio.

Nog zoveel meer moois!

Je ziet de herfst niet alleen, je ruikt ‘m ook als we koers zetten richting de Woldberg en de Eese. Iedereen kent de gemeente Steenwijkerland natuurlijk van Giethoorn, en Nationaal Park Weerribben-Wieden. “Maar we hebben zoveel meer moois te bieden”, vertelt de wethouder. “En dat is ook precies waarop we ons met onze toeristische visie richten. We willen mensen die hier komen verleiden om ook andere plekken te bezoeken. Want we hebben er niks aan als er alleen maar opstoppingen komen in Giethoorn, en niemand gaat kijken hoe mooi het hier is, of hoe interessant de koloniën zijn. Of Kalenberg, Dwarsgracht, Jonen: allemaal van die pareltjes. En nu vergeet ik Blokzijl bijna. Wist je dat daar de mensen die naar de Koloniën van Weldadigheid werden vervoerd aankwamen, per schip? Het zou jammer zijn als iedereen alleen naar Giethoorn gaat. Dat is voor de natuur niet goed, dat houden inwoners niet vol en dat is voor toeristen zelf uiteindelijk ook niet leuk.” Je wilt wel een beetje de ruimte hebben, tenslotte.

Op deze maandagochtend hebben wij alle ruimte. Bram Harmsma is wethouder van economie, recreatie, toerisme en sport en opgegroeid in Steenwijk. Terwijl we naar een van zijn favoriete plekjes in de regio fietsen, vertelt hij honderduit over De Karre in Tuk, hét café van de regio Steenwijk, en muziekfestival Dicky Woodstock – “dat heeft Zwarte Cross gewoon van ons afgekeken.” Eenmaal in het bos van Landgoed de Eese wordt het helemaal stil om ons heen. We horen alleen nog vogels. “Op dit landgoed heb ik mijn vrouw ten huwelijk gevraagd. Kom, we gaan nog een stukje verder. Daar glooit het fietspad een beetje, en slingert het zo mooi.” We stoppen even als we op zijn lievelingsplek zijn aangekomen. “Wat ik hier echt prachtig vind, is dat je alleen een fietspad hebt. En verder niets dan bos.”

Het begin van 'de beleving'

De gemeente Steenwijkerland leeft voor een groot deel van het toerisme: maar liefst 17% van de inkomsten komen er vandaan. Voor Giethoorn is dat zelfs 40%. Dat wil Bram Harmsma graag zo houden, en liefst nog een beetje vergroten. De bedoeling is dat station Steenwijk het begin van “de beleving” wordt. Als je aankomt, kun je meteen zien wat er allemaal te doen is. “En in het ideaalplaatje zie je ook direct waar het druk is, en waar niet. We mikken op toeristen die langer dan een dag komen, maar zich misschien wel een weekje hier willen vermaken. Dat kan prima. Maar dan moet je wel weten wat er te doen is.”

Nu gaan mensen nog massaal met de bus naar Giethoorn. De wethouder droomt voor zich uit als we verder fietsen. “Stel je nu eens voor dat dat een amfibievoertuig wordt. Hoe cool zouden gezinnen dat vinden. Dan komen die ook echt niet meer met de auto, maar met het openbaar vervoer naar ons toe. Precies wat we willen.” Gezinnen, mensen die op zoek zijn naar rust en ruimte, en naar een bijzondere ervaring: dat is het soort toerist dat de gemeente het liefst ziet. “Lallende Engelsen – met alle respect – is natuurlijk het schrikbeeld van iedereen. We hopen met onze mobiliteitsoplossingen juist mensen te trekken waar inwoners geen last, maar vooral lust van hebben. Mensen die op laag tempo willen genieten.”

De deelfiets

De elektrische deelfiets is alvast een goed begin. Voor ik het weet zijn we alweer in Steenwijk. Kinderstemmen ontvangen ons, op het schoolplein van de Sint Clemensbasisschool wordt druk gespeeld. We rijden dwars door het centrum van het vestingstadje. De wethouder wijst waar het ook hier aantrekkelijker is of wordt gemaakt voor toeristen. “Wist je dat hier een oude smokkelaarsroute loopt? Veel mensen verdwalen een beetje als ze van het station naar het centrum lopen. Daar gaan we speciale steentjes voor leggen, om de smokkelaarsroute in ere te herstellen, en zo kom je eenvoudig in het stadshart.”

“Deze elektrische deelfietsen zijn niet alleen bedoeld voor toeristen, maar ook voor inwoners. Net als de deelscooters en deelauto’s waar we mee bezig zijn. We beheren dit goed, het zijn geen strooifietsen zoals je in bijvoorbeeld Zwolle overal kriskras op de stoep ziet. De hubs zijn speciaal bedoeld als goede stalling, zodat de fietsen en scooters niemand in de weg staan, en ook het beheer duurzaam is. In dit gebied is het openbaar vervoer behoorlijk verschraald de afgelopen jaren. Stel je nu eens voor dat je als jongere uit Scheerwolde graag een avondje naar de kroeg wilt in Steenwijk. Dan is een elektrische deelfiets of scooter een heel goede oplossing.” Meer informatie over de deelfiets

Giethoorn

Al pratend zijn we richting Giethoorn gesneld, waar ook een hub staat voor de fietsen. Daar kun je je fiets inleveren, als je even te voet wilt rondkijken. Dat besluiten wij te doen. Het is heel erg rustig in Giethoorn op deze maandagochtend. Iedereen zwaait naar de wethouder als we over het Binnenpad wandelen – hij is overduidelijk een bekende in het dorp. “Ik ben hier dit weekend nog geweest met vrienden. We hebben een stukje gevaren. De boot moet bijna uit het water omdat het seizoen is afgelopen. Het was prachtig weer, dus het kon nog even. Hier vlak achter, dat is ook een van mijn favoriete plekken in de regio. De rietkragen van het Bovenwijde vind ik schitterend.”

Ik vraag of hij ook graag schaatst. “O ja! Schaatsen! Als er ijs ligt gaat er een streep door de agenda van de wethouder hoor. Dan ben ik drie dagen “ziek” en ben ik alleen maar hier te vinden. Dat doe ik misschien nog wel het liefst van alles: schaatsen in de Weerribben en de Wieden. Het kan niet snel genoeg weer een strenge winter zijn. Magisch is dat.”

Marijn

Marijn de Vries is journalist, spreekster, presentatrice en ze is dol op fietsen. Ze was zes jaar lang profwielrenster en inmiddels is ze woonachtig in Hanzestad Zwolle.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

  1. Cultuur

    Kleurrijke bloemencorso's en gondelvaarten in Weerribben-Wieden

  2. Cultuur

    Supertof en informatief; de 4 leukste (stads)wandelingen met gids

  3. Ontdek alle verhalen van toen en nu

    Sfeervolle Zuiderzeestadjes op de grens van het nieuwe land

  4. Ontdek alle verhalen van toen en nu

    De geschiedenis komt tot leven in het heden

Tip je vrienden

twitter facebook