Cultuur

Wandel het Christoffelpad en ontdek vier mooie plaatsen

Geschreven door

Erik

Leestijd 5 minuten

Ontdek de bezienswaardigheden

  • check

    Het oude stadhuis in Hasselt

  • check

    Moderne Devotie

  • check

    Joodse begraafplaats

  • check

    Veldschuur Bid en Werk

Lees hier alles over het Christoffelpad

Wandel onder bescherming van Christoffel door een eeuwenoud landschap. Een tweedaagse tocht met mystieke plekken, religieuze symbolen, oer-Hollandse dijken, middeleeuwse en moderne polders, rietvelden, landgoederen, bossen, moeras en rivieren. Veertig afwisselende kilometers door IJsseldelta, Weerribben-Wieden en het Hoge Land van Vollenhove. Met de sfeervolle plaatsen Genemuiden, Hasselt, Zwartsluis en Vollenhove als tussenstop.

Het Christoffelpad

Het Christoffelpad is een themaroute binnen wandelnetwerken IJsseldelta en Weerribben-Wieden. Die verbinden vanaf 56 startpunten honderden kilometers ommetjes, rondwandelingen en lange afstandswandelingen door een afwisselend landschap. Startpunten van het Christoffelpad zijn Genemuiden, , Vollenhove en Zwartsluis. De route is herkenbaar aan groenoranje schildjes op de routepalen.

Bewoners van het gebied hechten van oudsher veel waarde aan religie en zingeving. Misschien omdat de landschappen uitnodigen tot nadenken over de vraagstukken van het leven. Alleen of met andere wandelaars. Het Christoffelpad laat de hectiek van het dagelijkse leven achter in de soms overweldigende natuur en bijzondere landschappen.

Trek de wandelschoenen aan en zoek een goed startpunt voor het Christoffelpad. Goed beschermd op weg? Begin de tocht dan in Hasselt. Daar hangt in de Grote Kerk een muurschildering van beschermheilige Christoffel. Een betere start van het Christoffelpad bestaat niet. Op weg naar nieuwe inzichten of terug naar oude waarden, maar altijd met een rugzak vol herinneringen en indrukken.

De Heilige Stede
De Heilige Stede

Welkom in bedevaartsplaats en Hanzestad Hasselt

Betreed met een gerust hart het Christoffelpad! Beschermheer Christoffel waakt vanuit Hasselt over alle reizigers en wandelaars. Een eeuwenoude muurschildering van deze Sint Christophorus prijkt in de Grote of Stephanuskerk. Meer symboliek aan de overkant van de straat: de Sint Jacobsschelp in de gevel van het Oude Stadhuis. Het symbool voor pelgrims die onderweg zijn naar Santiago de Compostella.

Die twee tekens vormen de basis van het Christoffelpad, de wandeling die verwijst naar de bijzondere geschiedenis van Hasselt. De Hanzestad aan het Zwarte Water was eeuwenlang een belangrijk religieus centrum dankzij de genoemde kerk, de Moderne Devotie en bedevaartkapel De Heilige Stede. Gelovigen van heinde en verre bezochten die vanaf 1355 voor een ‘Hasselter Aflaat’.

Met een processie en viering op de tweede zondag na Pinksteren blijft die middeleeuwse traditie van bedevaarten levend. Bovendien eindigt in Hasselt het Jabikspaad: de pelgrimsroute die in het Friese St. Jacobiparochie begint. Sommige pelgrims verlengen deze tocht tot aan het Spaanse Santiago de Compostella.

Dat doen ze niet voordat ze Hasselt ontdekken. Stad van grachten en monumenten, vol herinneringen aan het religieuze verleden met de bedevaart en de Moderne Devotie. Raak onder de indruk van de historische binnenstad. Als gebouwen konden spreken, raakten ze vermoedelijk niet uitgepraat. Wie het Christoffelpad bewandelt heeft ook stof tot spreken en nadenken!

Hanzestad en bedevaartsplaats Hasselt heeft meer te bieden dan alleen het religieuze verleden. Geniet aan de Rivierboulevard van de bedrijvigheid op het Zwarte Water. Of bewonder in het voorjaar zoals natuurliefhebbers en fotografen de zeldzame kievitsbloemen. Uitkijken over de oudste polder van Nederland in Mastenbroek en imposante steden als Zwolle en Kampen kan vanaf de toren van de Stephanuskerk. Wandel langs het Mariaklooster waar Thomas a Kempis regelmatig verbleef, bezoek de prachtig gerestaureerde kalkovens en molen De Zwaluw of maak een wandeling door het Van Stolkspark met 49 verschillende bomen en struiken die van naambordjes zjin voorzien. Aan de Hoogstraat staat ook het geboortehuis van Kiliaen van Rensselaer, een belangrijk man uit de geschiedenis van de Verenigde Staten. Later had Van Barmentloo hierin zijn zeefdrukkerij. ‘Klein Amsterdam’ met zijn grachten en monumenten heeft teveel te bieden voor een korte tussenstop!

Waterdorp Zwartsluis

Levendig waterdorp op de kruising van wegen en waterwegen, omringd door Nationaal Park Weerribben-Wieden en Nationaal Landschap IJsseldelta. Van een belangrijke doorvoerhaven van turf groeide Zwartsluis uit een tot een populaire bestemming voor watersporters en toeristen. Dankzij scheepswerven en andere watergebonden bedrijven blijft de nautische sfeer behouden. Wie meer wil weten over het dorp en de streek, bezoekt Sluuspoort met daarin Museum Schoonewelle. Van daaruit zijn de vele winkels en horecazaken makkelijk bereikbaar. Tijd voor een tussenstop!

Tapijtstad Genemuiden

Veerkrachtig Genemuiden doorstond stadsbranden, rampen en periodes van bittere armoede. Vanuit de biezencultuur groeide het stadje door tot een belangrijk producent van tapijt en kunstgras. Veel bezoekers komen het stadje binnen via de karakteristieke pont of de dijken van de IJsseldelta. Maak een stadswandeling. Ontdek de fascinerende geschiedenis in het Tapijtmuseum of het Historisch Centrum Genemuiden en sta even stil bij de petroleumkelders in de binnenhaven. Ze vertellen het verhaal van de hevige stadsbranden. Bij de Oude begraafplaats aan de Blokhuisweg zijn de contouren van het oude kasteel Blokhuis nog in de straat zichtbaar. Ook mooi, maar niet op de route: het stoomgemaal aan de Kamperzeedijk. Genemuiden heeft een zeer uitgebreid winkelbestand!

Vollenhove
Vollenhove

Stad van de paleizen Vollenhove

Ooit was Vollenhove een belangrijk bestuurscentrum voor Groningen, Friesland en Overijssel. De ‘stad van de paleizen’ raakte in de Tachtigjarige Oorlog in verval, maar nog steeds bezit Vollenhove fraaie landgoederen als Oldruitenborgh en de Oldenhof. In de 19e eeuw bloeide de stad op als vissersplaats aan de Zuiderzee. Vollenhove breidde in diezelfde tijd uit omdat veel bewoners van het ontruimde eiland Schokland naar het Zuiderzeestadje trokken. Met de aanleg van de Afsluitdijk raakten veel vissers brodeloos en verloor Vollenhove zijn status als ‘badplaats’. Monumenten, pittoreske straten, mooie kerken en een historische sfeer bleven. Uitstekende horeca kwam erbij. Meer weten over de geschiedenis? Bezoek Cultuur Historisch Centrum Vollenhove

Erik

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

  1. Ontdek alle verhalen van toen en nu

    Sfeervolle Zuiderzeestadjes op de grens van het nieuwe land

  2. Ontdek alle verhalen van toen en nu

    De geschiedenis komt tot leven in het heden

  3. Deelfietsen: oplossing voor meer mobiliteit van inwoners en toeristen

  4. Water

    In de winter kanoën in Nationaal Park Weerribben-Wieden? Beleef een unieke ervaring.

Tip je vrienden

twitter facebook