Weerribben-Wiedenpad: 9 etappes, 150 afwisselende kilometers

Leestijd 3 minuten

Denkend aan Weerribben-Wieden zijn water, riet en moerassen de beelden die de meeste mensen voor zich zien. Maar het gebied bestaat ook uit bossen, ‘Limburgse’ glooiingen en authentieke Zuiderzeestadjes. Beleef het zelf!

Wandel door bossen, over houtwallen en door rietlanden.
Het Weerribben-Wiedenpad voert wandelaars langs alle facetten van deze unieke regio in Overijssel, op de grens van Drenthe, Friesland en Flevoland. De 9 etappes waaruit het pad bestaat, zijn te herkennen aan de wit-blauwe markering op de routepanelen van het wandelnetwerk. De route kan per etappe, in beide richtingen via de bewegwijzering worden gevolgd.

Etappe 01
Van de stad van het krijgsgeweld uit de Tachtigjarige Oorlog naar het dorp waar turfstekers en riettelers buffelden voor hun bestaan. Vestingstad Steenwijk heeft imposante stadswallen en met Rams Woerthe dé jugendstil-villa van Nederland. Polderwegen leiden naar Giethoorn met de brugjes en grachten.

Etappe 02
Wandel van waterdorp naar waterdorp. Duik in de roerige Gieterse geschiedenis in Museum Giethoorn ’t Olde Maat Uus. Bewonder de edelstenen van Museum de Oude Aarde. Via hooilandjes en rietvelden bereikt de route Wanneperveen. Vanaf de uitkijktoren bij dat dorp is het prachtig neerkijken op de Wieden.

Etappe 03
Meerdere landschappen binnen een paar kilometer. Van meren en moerassen naar het glooiende Hoge Land van Vollenhove met de watertoren van Sint Jansklooster als kompas. Vollenhove is de oude stad van de paleizen. Landgoederen als Oldenhof en Oldruitenborgh herinneren aan de tijd.

Etappe 04
Afwisselende route door een eeuwenoud landschap dat ontstond door turfstekers en riettelers. Onderweg wachten de authentieke kroeg aan de Moespot, het imponerende gemaal Stroink, het pontje van Jonen, de Otterskooi en het Giethoornsche Meer. Beroemdste ‘inwoner’ van Muggenbeet: restaurant Geertien.

Etappe 05
Wandel door een land van water en riet. Buiten Zuiderzeestadje Blokzijl, met gevels uit de Gouden Eeuw, begint een indrukwekkend landschap dat van de Wieden naar de Weerribben voert. Het leefgebied van bijzondere vogelsoorten en zeldzame vlinders. Op de route ligt het schilderachtige Kalenberg.

Etappe 06
De moderne wereld lijkt ver weg op deze route in de Weerribben. Kleine huisjes van de voormalige verveners en tjaskermolentjes staan in een decor van rust, ruimte en riet. Onderweg naar Oldemarkt wacht het Woldlakebos. Dit moerasbos is een paradijs voor vlinders, libellen én wandelaars.

Etappe 07
Wandelen op de grens tussen Overijssel en Friesland. Het riviertje de Linde loopt precies op de scheidslijn tussen de provincies. Bij Paasloo glooit het landschap. Houtwallen scheiden in deze omgeving de akkers en landerijen. Op het kerkhof in het dorp rust de bekende dichter J.C. Bloem.

Etappe 08
Het bijna Limburgse landschap dankt deze streek aan de ijstijd. Ook de Koloniën der Weldadigheid laten hun sporen na. Wandelen op het De Eese voelt aan als terug in de tijd stappen. Op het landgoed liggen bossen, heidevelden en grafheuvels die duiden op een zeer vroege bewoning van dit gebied.

Etappe 09
Wandeling vol hoogtepunten. De route gaat vanuit De Eese naar de bossen van de Woldberg, een van de stuwwallen rondom Steenwijk. Bovenop biedt de uitkijktoren een prachtblik op de omgeving. De tocht eindigt in Steenwijk waar de 87 meter hoge toren van de Sint Clemenskerk op de Vestingstad uitkijkt.

Bekijk het totaaloverzicht van alle etappes en speciaal samengestelde arrangementen hier!

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

  1. Ontdek alle verhalen van toen en nu

    Sfeervolle Zuiderzeestadjes op de grens van het nieuwe land

  2. Ontdek alle verhalen van toen en nu

    De geschiedenis komt tot leven in het heden

  3. Deelfietsen: oplossing voor meer mobiliteit van inwoners en toeristen

  4. Water

    In de winter kanoën in Nationaal Park Weerribben-Wieden? Beleef een unieke ervaring.

Tip je vrienden

twitter facebook