Ontdek alle verhalen van toen en nu

In Steenwijk ligt de historie op straat

Leestijd 5 minuten

Steenwijk is een stad vol historie. Op de straten van de oude vestingstad liggen de verhalen voor het oprapen. Voor bezoekers met een beetje fantasie komt de Tachtigjarige Oorlog tot leven op de stadswallen. Steenwijk is met onder meer de indrukwekkende Villa Rams Woerthe ook de stad van de art nouveau. Jonge en oude geschiedenissen komen dus tot leven in Steenwijk.

De stadswallen behoren figuurlijk en zeker letterlijk tot de hoogtepunten van Steenwijk. Op de hoogste punten kijken wandelaars ‘neer’ op de stad. Steenwijkers en bezoekers maken graag een ommetje over de stadswallen en langs de grachten. Wie de ogen sluit, ziet ongetwijfeld bloederige veldslagen voor zich. De stadswallen moesten de Steenwijkers tijdens de Tachtigjarige Oorlog beschermen tegen de Spanjaarden.

De strijd van het verleden en de sfeer van het heden

Verdediger van Steenwijk

Dat lukt aanvankelijk ook. De rol van Johan van den Kornput is daarbij groot. Met een klein leger houdt hij Steenwijk lang uit de handen van de vijandelijke troepen. Later krijgen de Spanjaarden toch de macht. Bij de latere bevrijding speelt Van den Kornput opnieuw een belangrijke rol. Geen wonder dat de ‘verdediger van Steenwijk’ een eigen standbeeld in de stad heeft gekregen.

Middeleeuws plein

De stadswallen zijn het meest imposant op het einde van de Onnastraat. Daar leidt een trap naar het wandelpad over de wallen. In de schaduw daarvan ligt het Terreplein. Dat in 2019 geopende plein herbergt eeuwen aan historie. Bij de sloop van een school kwam een stuk bestrating vrij. De Historische Vereniging ontdekte dat het ging om een middeleeuw stratenpatroon. Dat was de aanzet tot een mooie ontmoetingsplaats. Op het plein staat een oude waterput. Een kunstwerk op de muur vertelt de geschiedenis van het Beleg van Steenwijk tijdens de Tachtigjarige Oorlog.

Kerk in de ruimte te zien

Een ander letterlijk en figuurlijk hoogtepunt van Steenwijk staat aan de andere kant van het centrum. Ook de Grote of Sint-Clemenskerk torent met zijn 86 meter hoog boven de stad uit. Het is het oudste gebouw van Steenwijk. Rond 900 moet op deze locatie al een kerk hebben gestaan. De Grote of Sint-Clemenskerk bevat onder meer een koor uit 1409 en schilderingen uit de eerste helft van de 17e eeuw. Dat de toren een hoogtepunt is, blijkt ook uit de ruimtefoto’s die astronaut Andre Kuipers maakte. Daarop is de verlichting van de toren duidelijk te zien.

Jugendstil visitekaartje

Veel minder oud, maar zeker voor de liefhebber net zo imposant is Villa Rams Woerthe. Niet voor niets staat dit optrekje in de top 100 van meest bijzondere monumenten van Nederland. Volgens kenners is de villa het Nederlandse visitekaartje van jugendstil/art nouveau. Toen de rijke ondernemer Jan Hendrik Tromp Meesters het gebouw aan het einde van de 19e eeuw liet ontwerpen, trok architect Van Gendt dan ook alle registers open, net zoals hij dat eerder deed bij het Amsterdamse Concertgebouw.

Villa Rams Woerthe
Villa Rams Woerthe

Museumhuis

Villa Rams Woerthe is tegenwoordig een museumhuis van de Vereniging Hendrick de Keijser. Bezoekers kunnen zich vergapen aan de pracht en praal die Tromp Meesters liet aanbrengen. Bijzonder zijn onder meer de wandschilderingen van de Gooise kunstenaar Co Breman, een glas-in-loodvoorstelling van A. Le Comte en de eindeloze vertrekken in de villa. Bezoekers mogen alles bekijken en aanraken. Ze hebben ongetwijfeld het gevoel dat de familie Tromp Meesters elk moment kan binnenwandelen. Ontdek welke invloed de familie Tromp Meesters nog meer had op Steenwijk!

Hildo Krop

Een bezoek aan Rams Woerthe is niet compleet zonder een bezoek aan het Hildo Krop Museum. Dat zetelt in het souterrain van de villa. Daarmee keert bakkerszoon Hildo Krop terug in zijn geboortestad Steenwijk. Hij maakte internationaal naam als stadsbeeldhouwer van Amsterdam. In de hoofdstad is zijn werk in veel straten en gebouwen te zien. Een deel van zijn werk is sinds enkele jaren in Steenwijk tentoongesteld. Krop maakte ook het oorlogsmonument dat bij Villa Rams Woerthe staat.

Park Rams Woerthe

Park Rams Woerthe
Park Rams Woerthe
Wie Villa Rams Woerthe heeft bekeken mag een wandeling door het bijbehorende tien hectare grote park niet overslaan. Tuinarchitect Hendrik Copijn liet zich zichtbaar inspireren door de Engelse stijl. Steenwijkers mochten vroeger al graag door het park van de familie Rams Woerthe wandelen. Daarvoor hadden ze dan wel een ‘wandelkaart’ nodig, zodat er toch enig toezicht was. Museumbezoekers krijgen nog steeds, symbolisch, zo’n kaart voordat ze een wandeling gaan maken.

Meer art nouveau

De monumentale villa is niet het enige gebouw in Steenwijk waarvoor liefhebbers van art nouveau hun hart ophalen. Aan de Markt staat bijvoorbeeld ook een voormalig herenhuis waarin tegenwoordig een brillenwinkel is gevestigd. In de achtergelegen paardenstallen van Spijkervet verkopen kleine ondernemers hun producten. Ook in de Tromp Meestersstraat, hoe kan het ook anders, staan prachtige villa’s met veel jugendstil/art nouveau-kenmerken.
Lees meer over de bijzondere stallen van Spijkervet!

Stallen van Spijkervet
Stallen van Spijkervet

De Woldberg

Uitgewandeld in Steenwijk? Loop dan zeker door naar de Woldberg. Prachtige routes leiden over dit glooiende landschap dat verwijst naar de alleroudste geschiedenis van Steenwijk. De voorlaatste ijstijd zorgde voor de hellingen rondom de stad. Tegenwoordig is de Woldberg een paradijs voor fietsers en wandelaars die houden van de natuur.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

  1. Ontdek alle verhalen van toen en nu

    Sfeervolle Zuiderzeestadjes op de grens van het nieuwe land

  2. Ontdek alle verhalen van toen en nu

    De geschiedenis komt tot leven in het heden

  3. Deelfietsen: oplossing voor meer mobiliteit van inwoners en toeristen

  4. Water

    In de winter kanoën in Nationaal Park Weerribben-Wieden? Beleef een unieke ervaring.

Tip je vrienden

twitter facebook