Waterloopbos

Leestijd 4 minuten

Nederlanders en het water. Al eeuwen bestaat er een bijzondere band tussen die twee en al even lang specialiseren ze zich in het benutten van dit water. Wereldberoemd zijn natuurlijk de droogleggingsprojecten waarbij land gewonnen werd door polders droog te malen.

Deltawerk// ontdek nieuwe kunst en oude wetenschap in het Waterloopbos

Nederlanders en het water. Al eeuwen bestaat er een bijzondere band tussen die twee en al even lang specialiseren ze zich in het benutten van dit water. Wereldberoemd zijn natuurlijk de droogleggingsprojecten waarbij land gewonnen werd door polders droog te malen. Maar zeker zo bekend zijn waterkeringen als de Deltawerken en de Afsluitdijk, die de Nederlanders bouwden als bescherming tegen het omringende water. Al met al creëerden de Nederlanders met veel kennis en doorzettingsvermogen het Nederland zoals we dat nu kennen. Internationaal staan we daardoor bekend als het laboratorium van de wereld als het gaat over waterbeheersing.

Proeftuin voor de kennis van internationale waterbeheersing

Om al die kennis te vergaren waarmee we onze waterwerken ontwikkelden, was testen een onmisbaar onderdeel. Dat gebeurde na de tweede wereldoorlog, in het pre-computertijdperk, in het Waterloopkundig Laboratorium gevestigd in Noordoostpolder, Flevoland. Hier kon men experimenteren met grote proefmodellen en door de lage ligging, zonder te pompen, water in- en uit laten lopen. In betonnen bassins van honderden meters lang werd onderzoek gedaan naar golfbeweging en werden sluizen, havens en stukken rivier nagebouwd. Hiermee werd niet alleen kennis opgedaan voor de aanleg van bijvoorbeeld de Deltawerken, maar ook voor grote internationale projecten als de haven van Bangkok of een Libische oliehaven. In totaal werden in het Waterloopbos in Flevoland ruim 200 proeven uitgevoerd op 32 verschillende plekken. Hiervoor werden telkens nieuwe modellen gebouwd of bestaande modellen aangepast.

Foto: Léontine van Geffen-Lamers
Foto: Léontine van Geffen-Lamers

Deltawerk// : ode aan de Nederlandse ingenieurskunst

Inmiddels heeft het Waterloopbos zijn oorspronkelijke functie verloren en is het in 2016 benoemd tot Rijksmonument. Kunstenaars Ronald Rietveld en Erick de Lyon werden vervolgens door Natuurmonumenten gevraagd om van de beroemde 'Deltagoot' een kunstwerk van formaat te maken. Deltawerk// werd het getiteld en groots is het! Uit de wanden van de 250 meter lange Deltagoot zaagden ze enorme betonnen panelen die vervolgens gedraaid en in verschillende hoeken werden neergezet. Dit biedt een magische belevenis van licht en donker met tussendoor schitterende uitzichten op de omringende natuur. Zo is Deltawerk// een uniek object dat een ode vormt aan het verleden en het grootse ingenieurswerk dat er is verricht.

Wandelen

Wilt u het Waterloopbos bezoeken en het indrukwekkende kunstwerk Deltawerk// bezichtigen, dan zijn er verschillende mooie wandelroutes om uit te kiezen. Want naast Deltawerk// kunt u nog tientallen schaalmodellen van waterwerken uit de hele wereld bekijken. Van internationale havens, tot de Maasvlakte of de haven van IJmuiden. Bovendien zult u ontdekken dat deze plek in Noordoostpolder rijk is aan schitterende natuur. Vanaf bezoekerscentrum 'Paviljoen Het Proeflab' kunt u kiezen uit diverse mooie wandelroutes.

Fietsen

Wilt u meer van deze schitterende omgeving zien? Dan zijn er ook diverse leuke fiets- en mountainbike routes. U rijdt dan in een afwisselend landschap van akkers (met in het voorjaar kleurrijke tulpenvelden), water en bos over de bodem van de in 1942 drooggelegde Zuiderzee. U fietst hier dan ook onder zeeniveau! Het beste kunt u dit hoogteverschil tussen land en water zien wanneer u over de dijk fietst. Een aanrader onder de fietsroutes is bijvoorbeeld de route 'van terp tot eiland'. Tijdens deze tocht fietst u door de weidse polders van Flevoland in een omgeving vol bollenvelden en bloesems. Ook kunt u dan het vroegere eiland Schokland ontdekken en wellicht Museum Schokland bezoeken.

Goed eten en heerlijk slapen

Wilt u na uw bezoek aan het Waterloopbos en de schitterende kunstprojecten genieten van een lekkere lunch of diner? Het ProefLab// ligt direct naast de Deltagoot en is zeker een bezoekje waard! Ook strandpaviljoen 'Netl de Wildste Tuin' is een prima keuze. Hier geniet u van een fraai uitzicht op zwemwater. De menukaart is geïnspireerd op de zogenaamde 'blue zones', ofwel gebieden waar mensen oud worden door hun gezonde eten. Denk aan Okinawa in Japan, Ikeria in Griekenland of Loma Linda in Californië. Hoe dan ook; het is hier heerlijk eten en nog gezond ook! Ook kunt u bij 'Netl de Wildste Tuin' prima overnachten. Hiervoor bieden ze bijzondere accommodaties als een zeecontainer, een trekkershut, een wielenwagen, pionierswoning of gewoon op de camping.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

 1. UIT in de regio

  Zin in een vader en zoon uitje? Dit zijn de stoerste en leukste uitjes voor vader en zoon in …

 2. UIT in de regio

  Slecht weer? Ontdek hier de familie uitjes tijdens de herfst: dit kan je doen in Weerribben-Wieden!

  Erik
 3. Water

  Verwarmd varen maakt elke winterdag leuk

  Erik
 4. Natuur

  Geniet in de herfstvakantie of kerstvakantie van Weerribben-Wieden

  Erik

Tip je vrienden

twitter facebook