Beheer

Staatsbosbeheer

Over De Weerribben

De Weerribben, onderdeel van het Nationaal Park Weerribben-Wieden, in de Kop van Overijssel, wordt gekenmerkt door een landschap van smalle stroken land en water. Staatsbosbeheer beheert dit gebied.

Het ontstaan van het landschap

Toen de mens ontdekte hoe je turf kon maken, is het landschap in de Kop van Overijssel snel veranderd. Het veen, dat zich in de loop van duizenden jaren had gevormd, werd binnen driehonderd jaar bijna helemaal afgegraven. Het veen werd uit trekgaten (de weeren) omhoog gehaald. Op de lange smalle legakkers (de ribben) werd het te drogen gelegd. De veenarbeiders schiepen zo een landschap van smalle stroken land en water. Een patroon dat nu nog goed te zien is.

Flora en fauna

Elk seizoen heeft hier zijn eigen charme. In de lente zorgen de vogels voor een drukte van jewelste. We zien vele prachtige vogelsoorten in dit gebied, als de rietzanger, de fitis, de blauwborst, de kiekendief, de dodaars, de smient, de wintertaling, de purperreiger, de roerdomp, de baardman, de grote karekiet en nog vele anderen. Van juni tot en met augustus staan de waterlelies, gele plomp en gele lis in bloei. De winter brengt een mooi verstild landschap op. Met rijp op de bomen en –met een beetje geluk- ijs op het water. Het goudgele riet steekt dan prachtig af en her en der doen de rietsnijders hun werk. Midden in de Weerribben ligt het kleine dorpje Kalenberg, met prachtige oude boerderijen.

Otter

Het was dit gebied waar de otter in 2002 opnieuw werd uitgezet, nadat het dier vanaf 1988 werd beschouwd als uitgestorven in Nederland. Inmiddels zijn de otters toegenomen en leven er naar schatting 50 otters in De Weerribben. Een otter kan wel tot 15 kilo wegen en bijna een meter lang worden.

Varen langs het riet

Er lopen verschillende wandelroutes door de Weerribben. Van gewone wandelpaden tot het avontuurlijke laarzenpad. Natuurlijk zijn er ook fietspaden, maar de beste manier om dit Nationaal Park te ontdekken is per boot. Verschillende kanoroutes voeren langs de mooiste plekjes. Ze zijn ook met een fluisterbootje af te leggen.

Activiteiten

In ons Buitencentrum is genoeg te zien: je ziet bijvoorbeeld hoe het er vroeger aan toe ging in een oud vervenershuis. Ook kun je meekijken in een van onze eendenkooien. Zo beleef je de geschiedenis en cultuur van de Weerribben pas echt. Ook vertelt de expositie hoe de rietteelt en de turfwinning werd gedaan en hoe het leven van een turfsteker was. Het Buitencentrum is een Tourist Informatie punt waar veel informatie over het unieke natuurgebied te verkrijgen is. Regelmatig zijn er leuke activiteiten zoals een vaartocht met de boswachter of een excursie naar de Eendenkooi. Ook wandelexcursies, lezingen, en kinderactiviteiten.

Tip je vrienden

twitter facebook