Nationaal Park

Ontdek de natuur met de beleefknapzak. Hier vind je tips voor nu en voor later thuis.

Leuk dat je met de knapzak op pad gaat! Hier vindt je leuke doe-tips voor onderweg. En ben je alweer thuis? Bekijk dan onze doe-tips die de natuur bij je thuis brengen, in je eigen huis, in je tuin of op je balkon. Zo kun je nog een beetje nagenieten van je verblijf in Nationaal Park Weerribben-Wieden. Veel plezier samen!

Tips voor onderweg

De beleefkaart die in de knapzak zit, staat vol met leuke activiteiten om te doen en plekken om te bezoeken in Weerribben-Wieden. De gebiedskaart wijst je de weg erheen.
Tips voor de WATER-knapzak (blauwe zakdoek)
Tips voor de BOS-knapzak (groene zakdoek)

Tips voor thuis

Maak thuis ook eens een wandeling met de spulletjes uit de knapzak: in je tuin, het park, het bos of langs vijver, sloot of zwemplas. Ook hier zijn volop bodemdiertjes, waterdiertjes of diersporen te vinden. Wedden dat je nu anders gaat kijken naar je eigen omgeving?

Dit kun je allemaal nog meer doen met de zakdoek!
- Maak je eigen mondkapje
- Tover de zakdoek om tot tafelkleedje
- Maak er een bandana of sjaaltje van
- Doe er spelletjes mee, bijvoorbeeld blindemannetje of zakdoekje leggen of de spelletjes die staan bij de 'Tips voor onderweg'
- Decoreer er je broodtrommel mee
- Voor de creatievelingen: maak er een vlaggetjeslijn, quilt, schort, kussen of kimono van.
Wist je trouwens dat vroeger een zakdoek ook werd gebruikt om er een geheime boodschap op te schrijven? Hij werd dan dichtgeknoopt zodat niemand de boodschap zag. Omdat de zakdoek door anderen ‘vies’ werd gevonden en dus niet losgemaakt, bleef de boodschap goed geheim.

De bamboestok kan je gebruiken om een plant mee te steunen of om er je bijzondere natuurvondsten aan op te hangen en zo een mooie mobile te maken.

IVN natuur educatie heeft veel groene tips gegeven tijdens de lockdown. Deze zijn te vinden op Groenomtedoen.
Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, de provinciale Landschappen en plaatselijke IVN afdelingen bieden overal in Nederland leuke activiteiten voor jong en oud(er).
Boswachter Mathiska geeft tips voor eigen tuin of balkon: Tuin ideeën van Natuurmonumenten.

Tip je vrienden

twitter facebook