Jeugd & Jongeren

Nationaal Park Weerribben-Wieden heeft een actieve groep Junior Rangers. In het najaar van 2007 zijn de eerste Aspiranten gestart met een afwisselend programma in het Nationaal Park. Met het behalen van het Junior Ranger certificaat waren ze Aspirant af en officiële Junior Rangers. In de daarop volgende jaren is de groep gegroeid en is het een hechte vriendengroep geworden.

Wat is een Junior Ranger?

Het programma voor de Junior Rangers is voor jongeren vanaf 12 jaar (voortgezet onderwijs). Een Junior Ranger weet wat het werk van een 'ranger' (boswachter) inhoudt. Hij/zij is ambassadeur voor het Nationaal Park en zet zich - samen met andere Junior Rangers - in voor het gebied door mee te doen met allerlei activiteiten. Je wordt Junior Ranger door een jaar mee te doen als Aspirant en tijdens het afsluitende kamp geef je een presentatie van wat je hebt geleerd en beleefd het afgelopen jaar waarna je het Junior Ranger certificaat hebt verdiend.

Europa

Het programma sluit aan op het Junior Ranger project van Europarc. Dit is een samenwerkingsverband van Nationale Parken en andere beschermde natuurgebieden in Europa. Junior Rangers Nederland is een jongerenprogramma van IVN.

omschrijving
omschrijving
De Junior Rangers van Nationaal Park Weerribben-Wieden waren de eerste in Nederland. Sinds de start van deze eerste groep zijn er verspreid door Nederland meerdere groepen Junior Rangers bij gekomen. Alle groepen zijn te vinden op de website van juniorrangers.nl

Programma

Er wordt door het Nationaal Park maandelijks een programma aangeboden voor zowel Aspiranten als Junior Rangers. De activiteiten zijn meestal gepland op een zaterdagmorgen van 09.00 - 12.00 uur. Aspiranten en Junior Rangers hebben op dezelfde ochtend hun activiteit. Het seizoen wordt afgesloten met een kamp in een weekend. Er wordt ieder jaar ook in Europees verband een internationaal kamp georganiseerd. De Junior Rangers die hierheen gaan worden - na een serieuze sollicitatie - geselecteerd uit de gegadigden. De kosten zijn € 50,00 per deelnemer per seizoen. Hiernaast kan een eigen bijdrage worden gevraagd bij deelname aan internationale kampen. Op de Facebookpagina van Junior Ranger Nederland staat ook veel informatie over de Junior Rangers in heel Nederland.

Wil je kennismaken?

Wanneer je wilt kennis maken met de Junior Rangers van Nationaal Park Weerribben-Wieden neem dan contact op met de coördinator. Het is mogelijk om in te stromen t/m de leeftijd van 16 jaar. Informatie is te vinden op www.juniorrangers.nl Of neem rechtstreeks contact op met Thea Peters .

Youth+

Wanneer een Junior Ranger 18 jaar wordt kan hij/zij doorstromen naar het Youth+ programma. Ze draaien in principe gewoon mee bij de activiteiten met hun eigen groep in het nationaal park, maar zij kunnen zich ook inzetten op Nationaal of zelfs Internationaal niveau. Hiernaast is het mogelijk om mee te doen bij bijscholing van vrijwilligers vanaf 18 jaar.

Het afsluitend kamp in de zomer wordt voor de hele groep georganiseerd, waarbij de Youth+ een actieve rol heeft in de organisatie van het kamp. Tijdens het seizoen kan het zijn dat er activiteiten voor kleinere groepen worden gepland.

Tip je vrienden

twitter facebook