Nationaal Park Scholenproject

Weerribben-Wieden Safari

Bij de Weerribben-Wieden Safari ontdekken de leerlingen het bijzondere landschap van dit Nationaal Park en helpen mee met de Nationale waterdiertjes-telling.
Na een voorbereidende les op school worden de leerlingen bij het bezoekerscentrum verwelkomd door een boswachter. Ze gaan varen en waterdiertjes vangen. Bij terugkomst op school worden de getelde waterdiertjes doorgegeven via een website.
Voor voorbereiding en verwerking ontvangt de leerkracht een handleiding.
De Weerribben-Wieden Safari is ontwikkeld voor groep 5 en 6, maar kan ook geboekt worden bij combinatieklassen met groep 4 of groep 7.

Reserveren

Basisscholen kunnen reserveren via het digitale boekingssysteem: Reserveer nu
Voor last-minute reserveringen (binnen 3 weken) of andere vragen, kunt u bellen of mailen met het bezoekerscentrum van uw keuze:

Voorbereiding

De leerkracht organiseert het bezoek en bereidt de leerlingen op school voor. De voorbereiding van de leerlingen bestaat uit het bekijken van de gebiedskaart en het bekijken van een leuk filmpje over waterdiertjes.
Wie reserveert ontvangt onderstaande bestanden automatisch per mail, maar u kunt ze hier ook inzien via onderstaande linken.

Uitvoering

  • De leerkracht meldt zich bij de balie van het bezoekerscentrum en betaalt.
  • Er wordt gevaren door het gebied. De boswachter vertelt tijdens de vaartocht over het landschap, de rol van mens en water, over vroeger en nu en betrekt de leerlingen daar actief bij.
  • In groepjes van 4 en onder begeleiding van een volwassene (ouder/chauffeur/leerkracht) gaan de leerlingen waterdiertjes vangen en tellen.
  • Dit programma duurt in totaal ongeveer 2 uur.
    In De Weerribben gaat de groep meteen varen en wordt onderweg uitgestapt om waterdiertjes te vangen en te tellen.
    In De Wieden wordt begonnen met waterdiertjes vangen op de vlondertjes bij het centrum. Daarna wordt er een uur gevaren.

Terug op school

De leerkracht bespreekt met de leerlingen de opgedane ervaringen en voert de waterdiertjes tellingen in op de website waterdiertjes.nl.

Tip je vrienden

twitter facebook