Organisatie

Nationaal Park Weerribben-Wieden heeft Michelinster der natuur! Het Europees Diploma voor Natuurbeheer is in 2015 wederom toegekend aan Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten voor het Nationaal Park Weerribben-Wieden. De verlenging voor de komende vijf jaar is bekend gemaakt door de Raad van Europa. Het diploma is een erkenning voor de natuurwaarden die de afgelopen jaren zijn gerealiseerd in De Weerribben en De Wieden. Het is een kroon op de samenwerking tussen Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. De feestelijke uitreiking van het diploma volgt dit najaar, na formele bekrachtiging door de Raad van Ministers. Ondanks de inspanningen van de terreinbeheerders is de toekenning niet vanzelfsprekend. In Nederland hebben slechts vier natuurgebieden deze bijzondere status en in heel Europa maar 73. De Raad is enthousiast over de ontwikkelingen in Nationaal Park Weerribben-Wieden en de bereikte kwaliteit. Wel worden enkele aanbevelingen gedaan om er mede voor te zorgen dat het gebied in 2020 opnieuw in aanmerking komt voor het Europees diploma. Zo moet er in elk geval een vastgesteld beheerplan Natura2000 komen. Ook is monitoring van de recreatie gewenst en moeten er afspraken over de visstand worden gemaakt.

Goede samenwerking

Egbert Beens, boswachter bij Staatsbosbeheer De Weerribben "Supergaaf dat het diploma is toegekend aan het hele Nationaal Park Weerribben-Wieden, precies 20 jaar nadat voor de eerste keer het prestigieuze Europees Diploma aan De Weerribben werd toegekend. En dat op 50e verjaardag van het Europees diploma. Iets waar we als beheerders trots op zijn en ook de streek mag trots zijn. Want alleen door goed en blijvend samenwerken met pachters, ondernemers, gemeente, provincie en het waterschap kun je dit prachtige resultaat behalen." Bea Claessens, beheerder van De Wieden: "Ik ben hartstikke trots! We kunnen ons meten met natuurgebieden als het Beierse Woud, Padjelanta in Zweden, Gran Paradiso in Italiƫ, Bialowieza in Polen, het Donana in Spanje, het Peak district in Engeland en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Stuk voor stuk bijzondere vakantiebestemmingen, zoals ons Nationaal Park Weerribben-Wieden dat ook is."

Europees diploma voor Natuurbeheer

Het diploma is bestemd voor beschermde natuurgebieden en wordt uitgereikt voor een periode van vijf jaar. Daarna beoordeelt de Raad van Europa of het diploma opnieuw mag worden toegekend. In de 46 lidstaten van de Raad van Europa hebben slechts 73 gebieden in 28 landen een dergelijke status. Vier gebieden in Nederland hebben een Europees diploma voor beschermde gebieden: Nationaal Park Weerribben-Wieden, de Oostvaardersplassen, De Boschplaat op Terschelling en het Naardermeer.

Waterrijke oase van 10.000 hectare

De Weerribben en De Wieden in de Kop van Overijssel vormen een waterrijke oase van rust en ruimte met rietlanden, hooilanden, moerasbossen, plassen, moerassen en trilvenen. De ongerepte horizon is uitzonderlijk in Nederland. Bovendien is dit gebied het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Noordwest-Europa: ruim 10.000 hectare. Kortom, zeker de moeite waard om zelf een keer te komen bekijken!

Tip je vrienden

twitter facebook