ABC van de natuur
- 4 minuten leestijd
- 62 x bekeken
Water en land wisselen elkaar voortdurend af in Nationaal Park Weerribben-Wieden. Hierdoor is er leefruimte voor allerlei soorten planten en dieren. Natuurmonumenten stelde een lijst op van bijzondere en vaak heel zeldzame soorten. Sommige staan op de rode lijst van bedreigende soorten en anderen komen zelfs nergens anders voor.
-
Aalscholver
Een aalscholver is een forse, donkere watervogel met gehaakte snavel. Ze hebben geen waterafstotende vetlaag op de veren zoals andere watervogels, daardoor worden de veren nat en zijn de vogels zwaarder als ze duiken. Zo kunnen ze makkelijk onder water manoeuvreren en jagen. Aalscholvers broeden in kolonies en zijn daar erg luidruchtig.
Hotspot: Vogelkijkhut De Auken
-
Blauwe knoop
Blauwe knoop is een vaste, overblijvende plant uit de Kamperfoeliefamilie. De bloemen zijn diepblauw van kleur en zien eruit als een soort (halve) knoop. De plant heeft een lange bloeitijd. Dit is belangrijk voor de insecten in het gebied omdat er in het najaar nog maar weinig bloeiende planten zijn met nectar.
Hotspot: De Bramen (Niet toegankelijk)
-
Groene glazenmaker
Deze zeldzame Nederlandse inheemse libel is best een kieskeurig beestje en vind je alleen bij sloten of petgaten in laagveengebieden. Dat komt omdat hier krabbenscheer groeit. Het vrouwtje is overwegend heldergroen en het mannetje heeft daarbij prachtige, blauwe ogen een blauwe vlekken op het achterlijf. De groene glazenmaker staat op de rode lijst van bedreigde diersoorten.
Hotspot: Kiersche Wijdepad Wanneperveen en Giethoorn
-
Grote gerande oeverspin
De grote gerande oeverspin is één van onze grotere spinnensoorten. Deze indrukwekkende spin voelt zich thuis aan de oevers en vangt voedsel op of onder water. Waterkevers, waterwantsen en spinnen. Ook visjes en salamanders moeten op hun hoede zijn.
Hotspot: Sloten waar Krabbenscheer voorkomt
-
Ringslang
De ringslang is de grootste slang in Nederland (tot 1,20 m) en kan heel goed zwemmen. Een ringslang is voor een groot deel van zijn leven in en om het water te vinden. In kleine beekjes, vijvers en rivieren. Eigenlijk overal waar prooi is … kikkers. Ringslangen bijten niet en zijn niet giftig.
Hotspot: Heel Nationaal Park Weerribben-Wieden
-
Roerdomp
De bijnaam van de roerdomp is rietreiger en door zijn perfecte bruine schutkleur valt hij in het rietland nauwelijks op. Ze zijn beroemd omdat ze een pol riet ‘imiteren’ door stijf rechtop te staan in de ‘paalhouding’. Een perfecte camouflage. De roerdomp eet graag vissen, kikkers, muizen en grote insecten.
Hotspot: Vogelhut Beulakerpolder, Wetering West en Muggenbeet
-
Welriekende nachtorchis
Het blijft speciaal om dit tere bloemetje te zien. Het is een orchidee die opvalt door zijn witte gekleurde bloemen. De bloemen geuren vooral ‘s nachts en trekken met die geur nachtvlinders aan. Deze langtongige nachtvlinders vinden de honing in de kelk heerlijk en zorgen voor de bestuiving.
Hotspot: De Bramen (Niet toegankelijk)
-
Grote vuurvlinder
De grote vuurvlinder doet zijn naam eer aan: een prachtige, grote vlinder waarbij de mannetjes helder oranje-rood zijn van boven. Een ware schoonheid van formaat! Het is een van de meest zeldzame vlindersoorten in Nederland en komt alleen nog voor in De Weerribben, De Wieden en de Rottige Meente.
Hotspot: De Weerribben
-
Zilveren maan
Een zeldzame standvlinder die vooral voorkomt in de Kop van Overijssel, Friesland en op Terschelling. De bovenkant van de vleugels is overwegend oranje en heeft zwarte vlekken en stippen. De eerste vlinders verschijnen in mei. De vlinders zijn de hele dag actief en voeden zich met nectar van bijvoorbeeld echte koekoeksbloem en kale jonker.
Hotspot: Her en der door De Wieden en langs Kiersche Wijdepad
-
Zwarte Stern
Zwarte sterns broeden het liefst op krabbenscheer. Je vindt ze in ondiepe en voedselrijke moerassen, gebieden met veel sloten, moerasvegetatie en modderbanken. Ze eten kleine visjes, amfibieën, insecten en regenwormen. Vooral de mannetjes zijn goed te herkennen aan hun grotendeels zwarte verenkleed. Helaas loopt het aantal terug.
Hotspot: Giethoornse Meer en Bezoekerscentrum De Wieden