Kolonie III Hollands Venetie

 • Type

  Fietsen
 • Afstand

  46,7 km
 • Duur

  3:07
 • Knooppunten

  6
 • Locaties

  8

Deze 47 km lange route brengt u van Willemsoord (Kolonie III), het Nationaal Park Weerribben-Wieden naar Giethoorn, het Hollands Venetië. De route neemt u mee door het prachtige waterrijke natuurgebied Weerribben-Wieden, het grootste laagveenmoeras van West-Europa.

Startpunt

U kunt starten bij het knooppunt wat voor u het makkelijkst is. Mogelijke opstapplaatsen met gratis parkeerterrein zijn: Eetcafé De Steen, Steenwijkerweg 155, Willemsoord Restaurant Geertien, Muggenbeet 3, Blokzijl Hotel-Brasserie De Pergola, Dominee T.O. Hylkemaweg 7, Giethoorn

Colofon

.

 1. Eetcafé De Steen

  Eetcafé de Steen Steenwijkerweg 155 8338 LB Willemsoord 0521-588307 achterdebar@cafedesteen.nl

 2. Nat. Park Weerribben-Wieden

  Nat. Park Weerribben-Wieden

  Riet en tjaskermolen.

  Dit park is het grootste laagveenmoeras van West-Europa. Dit waterrijke natuurgebied in de Kop van Overijssel is een oase van ruimte en rust. De Wieden is een cultuurlandschap. Het landschap is gevormd door turfwinning; vanaf de vijftiende eeuw werd hier veen gebaggerd.

 3. Muggenbeet

  Muggenbeet

  Muggenbeet - terras Geertien.

  Vanuit Blokzijl werd de reis van de paupers vervolgt met de trekschuit. In het ondiepe water van de Muggenbeet liepen de schuiten soms vast.

 4. Restaurant Geertien

  Geertien in Muggenbeet is van oudsher een pleisterplaats en is tegenwoordig een welbekend begrip in de regio. Vroeger voor rietsnijders, turfstekers, vissers, schippers en lokale bevolking, nu een geliefde plek voor een zeer gevarieerd publiek. Muggenbeet 3 8356 VK Blokzijl 0527-291245 info@geertien.nl

 5. Hotel-Brasserie De Pergola

  Graag bezorgen wij u een avond, dag of vakantie waar u heerlijk kunt genieten. Of u nu gezellig op het terras een kopje koffie of een borrel komt drinken, lekker komt eten in de brasserie, een bootje huurt of een paar dagen komt genieten van de prachtige omgeving. Hotel Brasserie De Pergola Ds. T.O. Hylkemaweg 7 8355 CD Giethoorn tel. 0521-361 321

 6. over de brug, linksaf naar 62

  Ga na knooppunt 61 de brug over, en dan linksaf de Beulakerweg langs. Na circa 1.800 meter gaat u rechtsaf de Kerkweg op. Vervolgens komt u bij knooppunt 62 en daar gaat u linksaf richting knooppunt 39.

 7. Giethoorn

  Giethoorn

  Gracht (foto: Frank Bronts)

  Giethoorn is een van de beroemdste dorpen in Nederland en wordt ook vaak Hollands Venetië genoemd. Het pittoreske dorp is bekend om zijn waterwegen, bruggetjes en punters. Het vervoer binnen het dorp gebeurt meestal met een punter, een platbodemboot die met een stok wordt voortgeduwd.

 8. De heren van de Rechter

  n het voormalige gerechtsgebouw zult u een sfeervol grand cafe vinden, waar jong en oud zich op zijn gemak zal voelen. 7 dagen in de week van ’s morgensvroeg tot ’s avonds laat staan wij voor u klaar om u gastvrij te ontvangen in de huiskamer van Steenwijk. Of u nu komt voor een kopje koffie, lunch of een smakelijk diner, alles is mogelijk. Daarnaast denken wij ook graag met u mee op het gebied van bruiloft, vergadering, feest of catering. De Heren van de Rechter Markt 72 8331 HK Steenwijk 0521 521680 info@deherenvanderechter.nl

 9. Koloniën van Weldadigheid

  Koloniën van Weldadigheid

  Huisjes van voormalige kolonie

  Welkom in het gebied van de Vrije Koloniën van Weldadigheid. Een uniek stuk Nederlandse geschiedenis met een rijke historie gelegen in Drenthe, Friesland en Overijssel. Omringd door drie schitterende Nationale Parken: het Drents-Friese Wold, Weerribben Wieden en het Dwingelerveld.