Nationaal Park en het Veenhart

 • Type

  Fietsen
 • Afstand

  61,2 km
 • Duur

  4:05
 • Knooppunten

  19
 • Locaties

  13

De mooiste route door het Weerribben-Wieden gebied. Dwars door de Weerribben, door prachtige stadjes als Blokzijl, St. Jansklooster en Dwarsgracht. En uiteraard een bezoekje aan Giethoorn, de top attractie van het gebied. De grote route is 61 km, deze is in te korten tot 39 km.

Startpunt

Start is mogelijk overal op de route. Beschrijving gaat uit van start in Ossenzijl.

 1. Nat. Park Weerribben-Wieden

  Nat. Park Weerribben-Wieden

  Nationaal Park

  Nationaal Park Weerribben-Wieden is het grooste en mooiste laagveenmoerasgebied van Noordwest Europa. Dankzij de mensenhanden van turfstekers en rietsnijders ontstond een uniek landschap vol meren, vaarten, rietlanden, moerasbossen en trilvenen. Bijzondere dieren en planten zijn er gek op.

 2. Kalenberg

  Kalenberg

  Kalenberg

  In het hart van de Weerribben ligt het dorpje Kalenberg. Omgeven door water zijn er tal van kano en fluisterboot mogelijkheden. Een terrasje pikken aan het water is natuurlijk ook een aanrader.

 3. Blokzijl

  Blokzijl

  De kolk Blokzijl

  Parel van de Zuiderzee; Blokzijl.Statige koopmanshuizen rond de havenkolk verraden een rijk verleden. Schilderachtige straatjes grossieren in rijksmonumenten uit de Gouden eeuw. De hoogwaterkanonnen aan de kolk waarschuwden bewoners bij dreigende overstromingen.

 4. afkorting

  Afkorting van de grote route tot een route van 39 km. Ga bij knooppunt 51 linksaf richting knooppunt 52, vervolg de route richting knooppunt 53.

 5. St. Jansklooster

  St. Jansklooster

  Bezoekerscentrum

  Het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten is een echte aanrader. Het ligt aan het water en heeft een centrum vol informatie over het gebied. Ook kan er een rietwandeling gemaakt worden vanaf het centrum. Spectaculair.

 6. Giethoorn

  Giethoorn

  Gracht Giethoorn

  Na zo'n overweldigende natuur kun je natuurlijk niet om Giethoorn heen. Zet je fiets even aan de kant en maak een heerlijke wandeling door het Venetiƫ van het noorden. Uiteraard is een puntertochtje ook mogelijk.