EcoWaterliner route Zuiderzee

 • Type

  Wandelen
 • Afstand

  15,1 km
 • Duur

  3:46
 • Knooppunten

  15
 • Locaties

  6

De rijke geschiedenis van de voormalige Zuiderzee zijn nog overal in het straatbeeld en het landschap te bewonderen. Door de handel in turf met Amsterdam hebben de Zuiderzeesteden kunnen profiteren van de welvaart, die de Gouden Eeuw met zich mee bracht. Wandel door de schilderachtige straatjes.

Startpunt

Combineer je wandeltocht met een vaartocht door het Nationaal Park Weerribben-Wieden! De wandelroute start in Blokzijl, bij de EcoWaterliner, richting Vollenhove. Vanuit Vollenhove wandel je naar St. Jansklooster. Vanaf daar kun je bij bezoekerscentrum De Wieden aan boord gaan bij de Ecowaterliner, deze brengt je dan weer terug naar Blokzijl.

 1. Blokzijl

  Blokzijl

  Havenkolk

  Blokzijl begon als dorpje en werd later een vesting aan de Zuiderzee. Hier werden Spaanse schepen op weg naar het binnenland tegengehouden. Blokzijl werd een handelsstad en overslaghaven in de Gouden Eeuw. De rijkdom uit die tijd is terug te zien in de monumentale panden en de bochtige straatjes.

 2. Gemaal Stroink

  Gemaal Stroink

  Monumentaal gemaal

  Dit historische gemaal stamt af uit het jaar 1918. Het monumentale gemaal is nog steeds in gebruik en regelt het waterpeil op de boezem van Noordwest Overijssel en indirect van de polders in Noordwest Overijssel.

 3. Café Moespot

  Café Moespot

  Historisch café

  In het gehucht Moespot, ligt Café de Moespot. Koetsen reden vroeger het café in en na enkele minuten reden zij weer naar buiten (een soort voorloper van de McDrive). Het eten werd klaargemaakt in een grote pot, vandaar de naam Moespot. Het gehucht is zelfs vernoemd naar het café, niet andersom!

 4. Vollenhove

  Vollenhove

  Zuiderzeestad

  Ooit was Vollenhove een Zuiderzeestad die leefde van handel en visserij, nu is het een watersportplaats die de verbinding legt tussen de noord- en zuidwestelijke wateren van Overijssel. In Vollenhove is een jachthaven en een beroemde scheepswerf voor jachten. Tip: bezoek het Bloemencorso in augustus

 5. Landgoed Oldruitenborgh

  Landgoed Oldruitenborgh

  Havezate

  Vollenhove werd vroeger ‘Stad der paleizen’ genoemd vanwege het grote aantal havezaten (adellijk gebouw, dat diende als voorwaarde voor lidmaatschap van een ridderschap). Midden in Vollenhove ligt zo’n havezate, namelijk een overblijfsel van een imposant laatmiddeleeuws huis: Landgoed Oldruitenborgh

 6. Bezoekerscentrum de Wieden

  Bezoekerscentrum de Wieden

  Opstapplaats EcoWaterliner

  Dit is het startpunt voor een excursie door de natuur. Het centrum staat aan een schilderachtig straatje met historische veenwerkershuisjes.