EcoWaterlinerroute Waterdorpen

 • Type

  Wandelen
 • Afstand

  19,7 km
 • Duur

  4:56
 • Knooppunten

  24
 • Locaties

  6

Giethoorn is van een straatarme veenkolonie een internationale toeristentrekker geworden. De route leidt je onder andere door Belt-Schutsloot. Net zoals Giethoorn ligt het waterdorp verscholen in de schitterende natuur tussen meren, kanalen en eindeloze rietlanden.

Startpunt

Combineer je wandelroute met een vaartocht door het Nationaal Park Weerribben-Wieden! Start vanaf de EcoWaterliner in Giethoorn en wandel langs Blauwe Hand richting Belt-Schutsloot. Vanuit Belt-Schutsloot wandel je over onder andere de Woldweg naar Sint-Jansklooster. Vanaf daar kun je bij bezoekerscentrum De Wieden aan boord gaan bij de Ecowaterliner, deze brengt je dan weer terug naar Giethoorn.

 1. Giethoorn

  Giethoorn

  Dorpsgracht

  In Giethoorn krijg je het gevoel dat je terug in de tijd gaat. Het leven van ooit lijkt zich nog te spiegelen in de Dorpsgracht met aan weerszijden rietgedekte boerderijtjes. De tijd dat alles over water ging. Vervoer met punters en pramen. De boer met z’n vee en het hooi, de postbode en de bakker.

 2. Wanneperveen

  Wanneperveen

  Lintdorp

  Wanneperveen is een typisch voorbeeld van een karakteristiek lintdorp. Omdat het vroeger op een hoogveengebied lag, dat ontstaan is uit het Meppelerdiep. Eind 18e eeuw was er een punterwerf, deze bestond tot 1945. Hier werden verschillende soorten vaartuigen gemaakt voor de vissers op de Zuiderzee.

 3. Blauwe Hand

  Blauwe Hand

  Uitzicht Beulakerwijde

  Blauwe Hand is een buurtschap in de gemeente Steenwijkerland. Geniet hier van het uitzicht over de Beulakerwijde. Er gaan meerdere verhalen rond over het ontstaan van de naam Blauwe Hand, zoals: over een herbergier die de hand van een klant afhakte en deze op sterk water zette, waarna hij blauw werd

 4. Belt-Schutsloot

  Belt-Schutsloot

  Waterdorp

  Dit waterdorp tussen plassen en meren was tot 1960 onbereikbaar voor auto’s. Fietser konden er ‘al’ sinds 1930 komen. Vervoer ging met de punter en ’s winters op de schaats. Vanaf Blauwe Hand, liep een schelpenpaadje en dan kon je vervolgens met het pontje Belt (bult) Schutsloot bereiken.

 5. Rietlanden

  Rietlanden

  Rietsnijden

  Al eeuwenlang halen rietsnijders in het voorjaar het riet uit het gebied. Dat behoort tot tot de beste soorten riet van de wereld. De rietsnijders zijn onmisbaar voor het behoud van het unieke landschap. Als er geen beheer plaatsvindt maakt het rietland namelijk plaats voor moerasbossen.

 6. Bezoekerscentrum de Wieden

  Bezoekerscentrum de Wieden

  Opstappunt Ecowaterliner

  Dit is het startpunt voor een excursie door de natuur. Het centrum staat aan een schilderachtig straatje met historische veenwerkershuisjes.