Zuiderzee en de handelssteden

 • Type

  Fietsen
 • Afstand

  59,2 km
 • Duur

  3:57
 • Knooppunten

  19
 • Locaties

  7

Fiets langs het gebied waar ooit de Zuiderzee lag. Ook gaat de route langs de historische steden en dorpen Hasselt, Genemuiden en Zwartsluis.

Startpunt

De route start in Blokzijl richting Vollenhove.

Voor de kortere route van 37km: kies bij knooppunt 83 de route naar knooppunt 93 en volg de route terug naar Blokzijl

 1. Café de Moespot

  Café de Moespot

  Bruin Café

  Het gehucht Moespot is vernoemd naar de kroeg. En niet andersom! De jaren verstreken, decennia trokken voorbij, de wereld veranderde. Cafe de Moespot niet.

 2. Tapijtmuseum Genemuiden

  Tapijtmuseum Genemuiden

  Tapijtmuseum

  Genemuiden is dé tapijtstad van Nederland. Neem een kijkje terug in de geschiedenis in het museum waar oude weefmachines en handweefgetouwen tentoongesteld staan.

 3. Oude stadhuis

  Oude stadhuis

  Oude gemeentehuis

  Het oude gemeentehuis stamt nog uit 1550 en behoort tot de oudste raadhuizen van Nederland. Het interieur is bijzonder goed bewaard gebleven.

 4. Kalkovens

  Kalkovens

  Kalkovens Hasselt

  Aan de buitengracht in Hasselt liggen de kalkovens. Een oude industriële bedrijfstak, die al in de middeleeuwen werd toegepast. Ze zijn prachtig gerestaureerd en open voor bezoek.

 5. Zwartsluis

  Zwartsluis

  Zwartsluis

  In 1398 werd de haven Swarte Sluys voor het eerst genoemd. Zwartsluis is doorvoerhaven geweest voor turf uit Drenthe richting Holland. Tegenwoordig wordt de haven vooral gebruikt door recreanten en vindt men er werkgelegenheid in de scheepsbouw.

 6. Bezoekerscentrum

  Bezoekerscentrum

  De Wieden

  Dit is het startpunt voor een excursie door de natuur. Het centrum staat aan een schilderachtig straatje met historische veenwerkershuisjes.

 7. Parel van de Zuiderzee

  Parel van de Zuiderzee

  Blokzijl

  Statige koopmanshuizen rond de havenkolk. Verraden een rijk verleden, met rondom talrijke brouwerijtjes voor dorstige lieden. Schildersachtige straatjes grossieren in Rijksmonumenten uit de Gouden Eeuw. Ooit losten ze waarschuwingsschoten om te waarschuwen voor de dreigende overstroming in 1825.