Kanoroute Ossenzijl

 • Type

  Varen
 • Afstand

  8,6 km
 • Duur

  2:52
 • Locaties

  9

Familieroute,
P = aanlegplaats kano.
Let op! Alle rondgaande routes zijn bewegwijzerd behalve de grote ronde Weerribben-Wieden (70 km) en de verbindingsroutes.


Startpunt

Begin uw route in Ossenzijl bij één van de bootverhuurders of de tewaterlatingsplekken. Vaar naar een bijna verlaten wereld. Peddel door een adembenemend landschap gemaakt door turfstekers en rietsnijders. Op de lange, rechte vaarten bepalen een open landschap en een moerasbos voortdurend het uitzicht. Goed voorbereid het water op? Bekijk dan voor vertrek de presentatie bij het Buitencentrum van Staatsbosbeheer. Dat is ook meteen de enige plek aan de route waar een consumptie verkrijgbaar is!

 1. Turfstekers

  Turfstekers

  Turfstekers

  Turfstekers zorgden onbedoeld voor het unieke landschap van Weerribben-Wieden. Ze schoten te ver door met de vervening waardoor het water vrij spel kreeg. Dat leverde onder meer de grote meren en kolken op.

 2. Otter

  Otter

  Otter

  Hét symbool van Nationaal Park Weerribben-Wieden. In dit gebied leeft de grootste otterpopulatie van Nederland. Toch zien alleen geluksvogels dit bijzonder dier.

 3. Windmolentjes

  Windmolentjes

  Windmolens

  Watermolentjes behoren net zo bij De Wieden als de rietlanden waarin ze staan. Vroeger zorgden de molentjes dat het veen zo droog mogelijk bleef. Tegenwoordig is het eerder zaak dat de aanvoer van water naar het gebied op peil blijft.