navigatie overslaan

Kanoroute Dwarsgracht

 • Type
  Varen
 • Afstand
  10,6 km
 • Duur
  3:32
 • Locaties
  4

P = aanlegplaats kano. Let op! Alle rondgaande routes zijn bewegwijzerd behalve de grote ronde Weerribben-Wieden (70 km) en de verbindingsroutes.

Startpunt

Begin uw route bij het Gemeenschapshuis Dwarsgracht. Vaar over een van de vele grachten met kenmerkende houten bruggetjes. Over het water waar ooit boeren per boot hun koeien vervoerden. Glij onder de authentieke bruggetjes door langs karakteristieke woningen en een overrompelend landschap. Geniet van de stilte en bijzondere flora en fauna rond de eendenkooi. De route voert over een aantal meren. Let op: bij westenwind is daar golfslag mogelijk.

 1. Gemeenschapshuis Dwarsgracht

 2. Dwarsgracht

  Dwarsgracht dorp

  Moeilijk voor te stellen: Dwarsgracht was ooit een belangrijk hooicentrum van Europa. Een vliegwiel bij het dorpshuis verwijst naar die geschiedenis. Tegenwoordig is het dorpje geliefd bij fietsers, wandelaars en watersporters.

 3. Camping Dwarsgracht

  Cornelisgracht 42, Giethoorn

  .

 4. Aanlegplaats

 5. Grote Otterskooi

  Otterskooi

  Verwarrende naam! Met otters heeft deze plek niets te maken. Het is de grootste eendenkooi van Europa en de naam verwijst naar voormalig eigenaar Sjoerd Otter. Volgens het afpalingsrecht heerste vroeger absolute stilte rond een kooi. Dat leverde bijzondere natuur op!

 6. Geertien

  Muggenbeet 3, Blokzijl

  .

 7. Aanlegplaats

 8. Aanlegplaats

 9. houten schot / obstakel

  De sloot die aansluit vanaf de Beulakerwijde is soms afgesloten met een houten schot (vanwege waterinlaat Waterschap). De sloot zelf is wel bevaarbaar. Men kan de kano over de kant, langs het houten schot, trekken en dan weer te water.

 10. Aanlegplaats

 11. aanlegplaats kano

 12. Eilandjes

  Eilandjes

  Woningen in Dwarsgracht staan soms op eilandjes. Ze herinneren aan de periode van de turfstekers. Die verveenden zoveel grond dat huizen in feite op eilandjes stonden. Dat beeld past nu goed bij het karakter van de waterdorpen in Weerribben-Wieden.