EcoWaterliner Fietsroute waterdorpen

 • Type

  Fietsen
 • Afstand

  39,1 km
 • Duur

  2:36
 • Knooppunten

  12
 • Locaties

  6

Giethoorn is van een straatarme veenkolonie een internationale toeristentrekker geworden. De route leidt je onder andere door Belt-Schutsloot. Net zoals Giethoorn ligt het waterdorp verscholen in de schitterende natuur tussen meren, kanalen en eindeloze rietlanden.

Startpunt

Start de route vanaf de opstapplaats van de EcoWaterliner in Giethoorn, vanaf hier kun je de bordjes volgen richting fietsknooppunt 61. Aan het einde van de route, bij bezoekerscentrum de Wieden in Sint-Jansklooster. Is een andere opstapplaats van de EcoWaterliner. Deze kan je over het water, door het prachtige Nationaal Park Weerribben-Wieden weer terugbrengen naar Giethoorn.

 1. Giethoorn

  Giethoorn

  Dorpsgracht

  In Giethoorn krijg je het gevoel dat je terug in de tijd gaat. Het leven van ooit lijkt zich nog steeds te spiegelen in de Dorpsgracht met aan weerszijden rietgedekte boerderijtjes. De tijd dat alles over water ging. Vervoer met punters en pramen. Boeren met hun vee en het hooi en zelfs de postbode.

 2. Dwarsgracht

  Dwarsgracht

  Waterdorp

  Dwarsgracht heeft haar naam te danken aan het feit dat de gracht waaraan de plaats ligt. Dwars op zowel, de Bouwersgracht, Cornelisgracht, Jan Hozengracht als de Thijssengracht lag. Net zoals Giethoorn is er in Dwarsgracht sprake van lintbebouwing langs een kanaal. Dwarsgracht is gesticht voor 1800.

 3. Wanneperveen

  Wanneperveen

  Lintdorp

  Wanneperveen is een typisch voorbeeld van een karakteristiek lintdorp. Omdat het vroeger op een hoogveengebied lag, dat ontstaan is uit het Meppelerdiep. Eind 18e eeuw was er een punterwerf, deze bestond tot 1945. Hier werden verschillende soorten vaartuigen gemaakt voor vissers op de Zuiderzui.

 4. Belt-Schutsloot

  Belt-Schutsloot

  Waterdorp

  Dit waterdorp tussen plassen en meren was tot 1960 onbereikbaar voor auto’s. Fietser konden er ‘al’ sinds 1930 komen. Vervoer ging met de punter en ’s winters op de schaats. Vanaf Blauwe Hand, liep een schelpenpaadje en dan kon je vervolgens met het pontje Belt (bult) Schutsloot bereiken.

 5. Rietlanden

  Rietlanden

  Rietsnijders

  Al eeuwenlang halen rietsnijders in het voorjaar het riet uit het gebied. Dat behoort tot tot de beste soorten riet van de wereld. De rietsnijders zijn onmisbaar voor het behoud van het unieke landschap. Als er geen beheer plaatsvindt maakt het rietland namelijk plaats voor moerasbossen.

 6. Bezoekerscentrum de Wieden

  Bezoekerscentrum de Wieden

  Opstapplaats EcoWaterliner

  Dit is het startpunt voor een excursie door de natuur. Het centrum staat aan een schilderachtig straatje met historische veenwerkershuisjes.