Kanoroute Weerribben

 • Type

  Varen
 • Afstand

  13,1 km
 • Duur

  4:22
 • Locaties

  11

P = aanlegplaats kano.
Let op! Alle rondgaande routes zijn bewegwijzerd behalve de grote ronde Weerribben-Wieden (70 km) en de verbindingsroutes.


Startpunt

Begin uw route in Kalenberg of in Ossenzijl bij één van de bootverhuurders of tewaterlatingsplekken. Varen in een decor van rietvelden, moerasbossen, windmolentjes, watervogels en karakteristieke bebouwing. Deze route over smalle sloten trekt door de mooiste delen van de Weerribben. Een perfect traject voor dagen met veel wind. Onder de wal is het uitstekend peddelen. Wat proviand mee voor onderweg is geen overbodige luxe. Eten of drinken kopen kan namelijk alleen in Kalenberg.

 1. Vervenershuisjes

  Vervenershuisjes

  Vervenershuisjes

  In deze kleine huisjes woonden turfstekers met hun gezinnen. Acht familieleden in het knusse onderkomen was geen uitzondering. En dan waren de huisjes ook nog in twee helften verdeeld: het voorste deel voor bewoners, het achterste voor dieren en werktuigen.

 2. Kloosterkooi

  Kloosterkooi

  Kloosterkooi

  Op de plek waar kooikers vroeger eenden vingen, heerst tegenwoordig absolute rust. Ook de Kloosterkooi is zo’n rustpunt voor eenden en andere vogels. Onder begeleiding van een gids van Staatsbosbeheer mogen ook mensen de kooi bezoeken.

 3. Grote vuurvlinder

  Grote vuurvlinder

  Grote vuurvlinder

  De meest zeldzame vlinder van Nederland komt alleen in Weerribben en directe omgeving voor. Deze ondersoort batavia vliegt ook niet in de rest van de wereld. De ernstig bedreigde soort houdt van het moerassige laagveen van Weerribben-Wieden.