Giethoorn en de waterdorpen

 • Type

  Fietsen
 • Afstand

  45,9 km
 • Duur

  3:04
 • Knooppunten

  14
 • Locaties

  5

.


Startpunt

Het startpunt van de route is waterdorp Giethoorn. Ook wel het 'Venetië van het Noorden' genoemd. Houten bruggetjes, waterwegen en rietgedekte boerderijtjes vormen het schilderachtige decor. De ligging in Nationaal Park Weerribben-Wieden nodigt uit voor een tocht rondom het water. Met routes dwars door de natuurlijke schatkamer van slootjes, meren en kolkjes. Begin uw route in Giethoorn Noord op het fietsnetwerk van knooppunt 60 naar 62. Volg verder de knooppuntnummers van de routebeschrijving.

 1. Uitkijktoren

  Uitkijktoren

  Zicht op Wieden

  Vanaf een hoogte van maar liefst 9 meter, heeft u een prachtig uitzicht op 't Eiland met het patroon van trekgaten (water) en legakkers (land). Het bruist er van het leven met de vele vogels.

 2. Watermolentjes

  Watermolentjes

  Watermolen

  Voor het tegengaan van de verzuring ziet u overal in het landschap kleine watermolentjes. daarmee brengt men water op het rietland. Het rietland blijft daarmee behouden voor rietteelt.

 3. Watertoren Sint Jansklooster

  Watertoren Sint Jansklooster

  Barsbeek 6, Sint Jansklooster

  Vanaf de 46 meter hoge watertoren in Sint Jansklooster heb je een prachtig uitzicht op Nationaal Park Weerribben-Wieden. De reis naar boven begint met een dichte trap naar de eerste verdieping.

  Vanaf de 46 meter hoge watertoren in Sint Jansklooster heb je een prachtig uitzicht op Nationaal Park Weerribben-Wieden. De reis naar boven begint met een dichte trap naar de eerste verdieping.

 4. Bezoekerscentrum De Wieden

  Bezoekerscentrum De Wieden

  Beulakerpad 1, St Jansklooster

  Dit is het startpunt voor een excursie door de natuur. Het centrum staat aan een schilderachtig straatje met historische veenwerkershuisjes. de tentoonstelling en video vertelt je alles over het beschermde gebied van dit deel van Nationaal Park Weerribben-Wieden.

 5. Pontje Jonen

  Pontje Jonen

  Pontje Jonen Walengracht

  Tussen knoopppunt 52 en 51 vaart u over met het pontje. Het pontje vaart van april tot en met oktober. Zorg voor een beetje veergeld bij de hand. Bediening: april en oktober van 10.00 tot 17.30, mei tot en met september van 9.00 tot en met 19.00 uur.