Dwarsgracht <--> Kalenberg

 • Type

  Varen
 • Afstand

  9,1 km
 • Duur

  3:01
 • Locaties

  3

Let op! Alle rondgaande routes zijn bewegwijzerd behalve de grote ronde Weerribben-Wieden (70 km) en de verbindingsroutes.

Startpunt

Verbinding Dwarsgracht - Kalenberg: Alleen op de wereld in een soort openluchtmuseum vol oude molentjes en voormalige vervenershuisjes. Deze afwisselende route voert naar de absolute stilte. Het Giethoornse Meer vormt het eerste decor waar de wind een belangrijke rol kan spelen. Daarna volgt een kanaal langs mooie tuinen, authentieke huizen en boerderijen. Direct na het dorp Wetering wacht aan de rechterkant de apotheose van deze tocht.

 1. Muggenbeet

  Muggenbeet

  Muggenbeet

  Wees niet bang: de kans op een muggensteek is hier niet groter dan elders. Muggenbeet is vermoedelijk een verbastering van het waterloopje Mukkenbeek dat al in de 14 eeuw op de kaarten voorkomt.

 2. Turfwinning

  Turfwinning

  Turfwinning

  Eeuwenlang leefden bewoners van dit gebied van turfwinning. Veel turf ging over de Zuiderzee naar het westen van het land. Weerribben-Wieden dankt aan deze tijd een karakteristiek landschap vol meren, kolken, legakkers en petgaten.

 3. Vervenershuisjes

  Vervenershuisjes

  Vervenershuisjes

  In deze kleine huisjes woonden turfstekers met hun gezinnen. Acht familieleden in het knusse onderkomen was geen uitzondering. En dan waren de huisjes ook nog in twee helften verdeeld: het voorste deel voor bewoners, het achterste voor dieren en werktuigen.