Ecowaterliner fietsroute Zuiderzee

 • Type

  Fietsen
 • Afstand

  34,7 km
 • Duur

  2:19
 • Knooppunten

  21
 • Locaties

  6

De rijke geschiedenis van de voormalige Zuiderzee zijn nog overal in het straatbeeld en het landschap te bewonderen. Door de handel in turf met Amsterdam hebben de Zuiderzeesteden kunnen profiteren van de welvaart, die de Gouden Eeuw met zich mee bracht. Wandel door de schilderachtige straatjes.

Startpunt

De route start in Blokzijl bij de EcoWaterliner, vanaf daar volg je de bordjes richting fietsknooppunt 44. Daarna de route volgens de knooppuntbeschrijving. De route eindigt bij het Bezoekerscentrum De Wieden bij Sint-Jansklooster, richting knooppunt 81. Vanaf het bezoekerscentrum kun je met de EcoWaterliner terugvaren door het prachtige Nationaal Park Weerribben-Wieden naar Blokzijl.

 1. Blokzijl

  Blokzijl

  Havenklok

  Blokzijl begon als dorpje en werd later een vesting aan de Zuiderzee. Hier werden Spaanse schepen op weg naar het binnenland tegengehouden. Blokzijl werd een handelsstad en overslaghaven in de Gouden Eeuw. De rijkdom uit die tijd is terug te zien in de monumentale panden en de bochtige straatjes.

 2. Waterloopbos

  Waterloopbos

  Bezoekerscentrum Waterloopbos

  Een bos vol met waterloopkundige modellen die je nergens anders in Nederland zult vinden! In het Waterloopbos hebben Nederlanders leren werken met water. Onze wereldwijde bekendheid als waterland danken we aan al het onderzoek dat in dit bos heeft plaatsgevonden.

 3. Vollenhove

  Vollenhove

  Zuiderzeestad

  Ooit was Vollenhove een Zuiderzeestad die leefde van handel en visserij, nu is het een watersportplaats die de verbinding legt tussen de noord- en zuidwestelijke wateren van Overijssel. In Vollenhove is een jachthaven en een beroemde scheepswerf voor jachten. Tip: bezoek het Bloemencorso in augustus

 4. oude en nieuwe land

  oude en nieuwe land

  Historische dijk

  Een dijk van een verhaal. De kronkelende route van Zwartsluis via de Zuiderzeestadjes Vollenhove en Blokzijl naar Kuinre voet langs bijzonder plekken waar de geschiedenis voor het oprapen valt. Van o.a. de voortdurende Nederlandse strijd tegen het water. En ondertussen geniet je van het uitzicht!

 5. Gemaal Stroink

  Gemaal Stroink

  Historisch gemaal

  Dit historische gemaal stamt af uit het jaar 1918. Het monumentale gemaal is nog steeds in gebruik en regelt het waterpeil op de boezem van Noordwest Overijssel en indirect van de polders in Noordwest Overijssel.

 6. Bezoekerscentrum de Wieden

  Bezoekerscentrum de Wieden

  Opstapplaats EcoWaterliner

  Dit is het startpunt voor een excursie door de natuur. Het centrum staat aan een schilderachtig straatje met historische veenwerkershuisjes.