Wieden 1 dag 31 km

 • Type

  Varen
 • Afstand

  30,6 km
 • Duur

  3:49
 • Locaties

  18

Dertig kilometer roeiplezier langs de mooiste plekken rond het wereldberoemde Giethoorn. Ontdek het tijdloze landschap buiten de toeristentrekker via kanalen, vaarten en meren. Kies in het toeristenseizoen voor een andere route. Onervaren schippers zorgen in de zomer voor veel hectiek op het water.


Startpunt

Begin uw route in het kanaal Steenwijk - Ossenzijl, in Steenwijk zelf. Let op: deze route voert langs Giethoorn. Van april tot en met oktober is deze route niet veilig voor roeiboten vanwege het grote aantal onervaren toeristen in stalen boten. De kans op schade is zeer groot. We adviseren in deze periode een van de andere routes te kiezen. Bij windkracht groter dan 4 Bft wordt afgeraden over de meren te roeien.

 1. Smits Paviljoen

  Smits Paviljoen

  Binnenpad 29A, Giethoorn

  De film Fanfare vergrootte de roem van Giethoorn. In het dorp staat een standbeeld van hoofdrolspeler Albert Mol. Minstens zo bekend is Smits Paviljoen, een restaurant met een prachtig uitzicht op het meer het Bovenwijde. Horeca is sowieso goed vertegenwoordigd in Giethoorn.

 2. Eiland

  Eiland

  Eiland

  Een eiland in het Bovenwijde met goede aanlegmogelijkheden. Prima plek voor een verfrissende duik of een lunch in de buitenlucht. Watergenot optima forma.

 3. Drijvend land

  Drijvend land

  Drijvend land

  Het zeldzame trilveen in Weerribben-Wieden bestaat uit een verende bodemlaag van onder meer krabbenscheer en waterscheerling. Water verandert door die plantensoorten langzaam in drijvend land. Op trilveen komen bijzondere planten voor. Geen wonder dat Natuurmonumenten dit bodemtype wil behouden.

 4. Uitbreiding op de route lus A

  Uitbreiding op de route lus A

  3 km

  Mooie omweg door het kraggenlandschap tussen Giethoorn en Wanneperveen. Roeien in een oase van rust, ruimte en riet.

 5. Zwanenmeer

  Zwanenmeer

  Zwanenmeer

  De lokale bevolking noemt het Zuideindigerwijde ook wel het zwanenmeer. Wie over het meer roeit, begrijpt snel waar die naam vandaan komt. Het moet wel heel raar lopen als je hier geen zwanen ziet.

 6. 'Nieuwe' Beulakerpolder

  'Nieuwe' Beulakerpolder

  'Nieuwe' Beulakerpolder

  Woeste grond veranderde in de jaren twintig in de agrarische Polder Giethoorn. Natuurmonumenten zette een deel daarvan deze eeuw om in nieuwe natuur. Deze Beulakerpolder is nu geliefd bij fietsers, wandelaars én bijzondere vogelsoorten.

 7. Uitbreiding op de route lus B

  Uitbreiding op de route lus B

  6 km

  Blik werpen op de Beulakerwijde? Neem dan deze extra lus door een prachtig Wiedenlandschap en over de soms wat drukke Walengracht.

 8. Bloeiende hooilanden

  Bloeiende hooilanden

  Bloeiende hooilanden

  Wat een bloemenpracht! Op de hooilanden langs de Cornelisgracht bloeien in het voorjaar veel verschillende veldbloemen. Dat resulteert in een schitterend kleurenpalet.

 9. Pontje van Jonen

  Pontje van Jonen

  Pontje van Jonen

  Duizenden fietsers en wandelaars nemen in de zomermaanden het pontje bij Jonen. Bewoners van het minidorpje zijn voor het bereiken van hun woning het hele jaar aangewezen op dit voetveer.

 10. Jammetjes uit de streek

  Jammetjes uit de streek

  Jammetjes uit de streek

  Even neuzen bij het verkoopstalletje aan de waterkant. De ‘noabers van Zudert’ verkopen in Dwarsgracht jammetjes en wat andere streekproducten. Met de opbrengst onderhouden ze het landschap rond het dorp.

 11. Dwarsgracht

  Dwarsgracht

  Dwarsgracht

  De houten bruggetjes en rietgedekte boerderijen aan de waterkant hebben dezelfde karakteristiek als Giethoorn. Buiten Dwarsgracht ligt de Grote Otterskooi, de grootste eendenkooi van Europa. Natuurmonumenten organiseert regelmatig excursies. Kooikers vangen overigens al lang geen eenden meer.

 12. Uitbreiding op de route lus C

  Uitbreiding op de route lus C

  4 km

  Genieten van het Giethoornsche Meer? Roei dan door de Pinkesloot naar dit meer bij Blokzijl. Het is een van de weinige meren in Weerribben-Wieden die niet door overstromingen en dijkdoorbraken zijn ontstaan.

 13. Roei naar het verleden

  Roei naar het verleden

  Roei naar het verleden

  Nederland zoals Nederland ooit was. De bewoonde wereld lijkt ver weg in de Pinkesloot en de Thijssengracht. Geniet van de stilte, het magnifieke uitzicht en de bijzondere vogels die je ongetwijfeld boven de roeiboot ziet vliegen.