navigatie overslaan

Wieden 2 dagen deel 2

 • Type
  Varen
 • Afstand
  29,3 km
 • Duur
  3:40
 • Locaties
  4

Roeidag twee voert langs de grote meren van Nationaal Park Weerribben-Wieden. Die waterpartijen herinneren bijna allemaal aan overstromingen en dijkdoorbraken. De moderne watersporter profiteert van dat vroegere natuurgeweld. Uiteindelijk eindigt de tocht bij Roeivereniging ’t Diep in Steenwijk.

Startpunt

Begin uw route waar deel 1 eindigt: Blauwe Hand. Bij windkracht groter dan 4 Bft wordt afgeraden over de meren te roeien.

 1. Startpunt

 2. Waterpark Belterwiede

  Veneweg 193

  .

 3. Uitbreiding op de route lus B

  4 km

  Het mooiste stukje van Nationaal Park Weerribben-Wieden? Misschien wel het landschap rondom Belt-Schutsloot. Deze extra lus leidt onder meer langs wonderschone waterpartijen, zeldzaam trilveen en schitterende hooilanden.

 4. Kolkjes

  Kolkjes

  Schilderachtig en verbluffend mooi: de kolkjes bij Belt-Schutsloot. Stiller dan stil is het in bijvoorbeeld de Mastenbroekerkolk en de Stobbekolk. En dat in een decor van waterlelies en andere bijzondere flora en fauna.

 5. Belt-Schutsloot

  Belt-Schutsloot

  Belt-Schutsloot is een van de schilderachtige dorpen in Weerribben-Wieden die eeuwenlang het beste over water bereikbaar waren. Net als grote broer Giethoorn is Belt-Schutsloot ook een typisch watersportdorp. Belangrijke aanvoerroute is de Arembergergracht, ook onderdeel van deze tocht.

 6. Beulakerwijde

  Beulakerwijde

  Beulakerwijde is het grootste meer in Weerribben-Wieden. In de verte herinnert een kunstwerk in de vorm van een kerktoren aan het dorpje Beulake. Dat verloor in de 18e eeuw de strijd tegen het wassende water. Nog steeds kan het op het meer ‘spoken’.

 7. Uitbreiding op de route lus C

  1 km

  Nieuwsgierig naar de historie van dit unieke landschap en benieuwd welke flora en fauna je tegenkomt in De Wieden? Strek dan de benen bij Bezoekerscentrum De Wieden van Natuurmonumenten.

 8. Bezoekerscentrum De Wieden

  Beulakerpad1, SintJansklooster

  Een diepere duik in het verhaal van De Wieden? Roei dan naar het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Wie de benen wil strekken, kiest uit het Laarzenpad of het kortere Vlonderpad. Lunchen is mogelijk in een theeschenkerij.

 9. Theeschenkerij

  Theeschenkerij

  Geniet van een lekkere lunch en een wonderschoon uitzicht op het terras van Theeschenkerij de Wieden. Even verderop vertrekt in de zomermaanden de EcoWaterLiner, een waterbus voor voetgangers en fietsers richting Blokzijl en Giethoorn.

 10. Veenschuur

  Veenschuur

  Langs het Vlonderpad staat een Veenschuur. Duik daar in de historie van de turfwinning die dit gebied zo ingrijpend veranderde. De schuur is een replica van een schuur die een paar jaar geleden afbrandde.

 11. Wandelpaden

  Wandelpaden

  Een kort Vlonderpad voert langs alle typen landschappen van De Wieden. Langer is het Laarzenpad dat onder meer door rietland en een moerasbos en langs de Beulakerwijde gaat. Onderweg gebruik je vier keer een trekpontje.

 12. Uitbreiding op de route lus D

  6 km

  Een omweg naar het pittoreske Dwarsgracht dat middenin een verbluffend mooi Wieden-landschap loont meer dan de moeite.

 13. Piepklein Jonen

  Piepklein Jonen

  Bewoners van Jonen kunnen niet met de auto bij hun woning komen. Ze parkeren de wagen aan de Walengracht en steken met een voetveer het water over. Dat pontje is in de zomermaanden ook zeer geliefd bij wandelaars en fietsers.

 14. Oudste es van Nederland

  Oudste es van Nederland

  Let bij het binnen roeien van Dwarsgracht op huisnummer 27. Bij deze woning staat een imposante boom, volgens de overlevering de oudste en dikste es van Nederland. De boom staat al sinds 1820 op deze plek.

 15. Vliegwiel

  Vliegwiel

  Bij het dorpshuis herinnert een vliegwiel aan de oude historie van Dwarsgracht. Het kleine dorpje was ooit een belangrijke hooileverancier. Hooi uit Dwarsgracht was geliefd voor de paarden in wereldsteden als Londen en Berlijn.

 16. Otterskooi

  Otterskooi

  Even bijkomen van het roeiavontuur kan op het terras van Restaurant de Otterskooi. Even verderop ligt de grootste eendenkooi van Europa, die dezelfde naam als het restaurant heeft. Natuurmonumenten biedt regelmatig excursies aan naar de kooi.

 17. Giethoornse Meer

  Giethoornse Meer

  De grote meren in Nationaal Park Weerribben-Wieden herinneren aan dijkdoorbraken, overstromingen en andere ellende. Uitzondering is het ‘natuurlijke’ Giethoornse Meer met het eilandje Voornpol in het midden. Anders dan de naam doet vermoeden ligt het meer dichterbij Blokzijl dan Giethoorn.

 18. Camping Tussen de Diepen

  Duinigermeerweg 1a, Blokzijl

  .

 19. Geertien

  Muggenbeet 3, Blokzijl

  .

 20. De Watervlinder

  Steenwijkerdiep 8a Scheerwolde

  .

 21. Roeivereniging 't Diep

  Hooidijk 2, Steenwijk

  .

 22. Eindpunt