Steenwijk en 3 Vrije Koloniën

 • Type

  Fietsen
 • Afstand

  46,4 km
 • Duur

  3:06
 • Knooppunten

  18
 • Locaties

  5

Kom naar de Koloniën van Weldadigheid. Ga 200 jaar terug in de geschiedenis en volg de sporen van de paupers. Daar waar Generaal Johannes van den Bosch in 1818 de Maatschappij van Weldadigheid oprichtte. Tot op de dag van vandaag zijn de sporen van zijn gedachtegoed hier nog terug te vinden.


Startpunt

De fietsroute volgt het fietsnetwerk. U kunt uw route daarom eigenlijk op elk gedeelte van deze route beginnen. Een mooi startpunt voor deze route is de parkeerplaats bij het station in Steenwijk. Fiets vanaf hier, via de Eesveenseweg, in noordelijke richting naar knooppunt 30. Volg hierna verder de knooppuntenbeschrijving.

 1. Fredriksoord

  Fredriksoord

  .

  Frederiksoord was in 1818 de plaats waar Johannes van den Bosch met carte blanche van Koning Willem de I paupers uit de stedelijke gebieden nieuwe kansen bood. Het begin van een maatschappelijk experiment dat nog steeds zichtbaar is in het landschap en aan de gebouwen die in deze Kolonie staan.

 2. Bij knooppunt 49 rechtdoor

  Ga bij knoopppunt 49 rechtdoor. Daarna de eeerste weg links: de Vaartweg. Na circa 500 meter komt u bij knooppunt 42, ga hier rechtdoor (Dirk de Ruiterpad) en volg verder de borden naar knooppunt 92.

 3. Wilhelminaoord

  Wilhelminaoord

  .

  Wilhelminaoord sluit aan bij de oudste Kolonie, Frederiksoord. Je kunt het daar goed mee vergelijken: de ruimtelijke structuur met rechte ‘bomenlanen’, de lintbebouwing, de voorzieningen met daarbij het kerkje, de begraafplaatsen, de mandenmakerij, de hoeves, de voormalige rustoorden.

 4. De Eese

  De Eese

  .

  Landgoed de Eese is een prachtig familielandgoed, van circa 800 hectare. Vanwege de bijzondere gebouwen en karakteristieke lanenstructuur is het landgoed een cultuurhistorische buitenplaats. Op het landgoed ligt een door een gracht omringd oud slot, waarop het jaartal 1619 is vermeld.

 5. De Woldberg

  De Woldberg

  .

  Prachtige pukkel in een vlak landschap. De ‘slechts’ 26 meter hoge Woldberg steekt ver uit boven de omgeving. Doe ‘uit de hoogte’ vanuit de uitkijktoren en rust uit in het theehuis. Ook mooi: het even verderop gelegen landgoed De Eese.

 6. Willemsoord

  Willemsoord

  .

  Stichter Johannes van den Bosch was bijzonder enthousiast over het centrale plein van Willemsoord: ‘Dit zal een heerlijk effect doen als zijnde eene hoogte van waar men de gehele aanleg overzien kan. Schoner terrein is ons geheele land voor gene kolonie en nergens een betere grond te vinden.’