Giethoorn - Woldberg route

 • Type

  Fietsen
 • Afstand

  44,2 km
 • Duur

  2:57
 • Knooppunten

  17
 • Locaties

  5

Een route vol hoogtepunten én dieptepunten. Buiten Steenwijk wacht een ‘Limburgs’ landschap vol hellingen en glooiingen uit de IJstijd. Die gaan aan de andere kant van de Vestingstad over in het lage land rond Giethoorn. Een tocht over heuvels, door bos en moeras en langs eindeloze waterkanten.


Startpunt

De fietsroute volgt het fietsnetwerk. U kunt uw route daarom eigenlijk op elk gedeelte van deze route beginnen. Parkeer bij het start- en eindpunt en geniet in de buurt van een kopje koffie of een lekkere lunch. Toiletvoorzieningen zijn ook geen probleem. Een mooi startpunt voor deze route is de P + R bij het NS station in Steenwijk. Volg de borden vanaf hier naar knooppunt 31 (rechtsaf op de Eesveenseweg) en vervolgens zoals aangegeven op de knooppuntenstrip.

 1. Vestingstad bolwerk

  Vestingstad bolwerk

  .

  Acht bolwerken moesten Steenwijk beschermen tegen de Spanjaarden. Een route van twee kilometer leidt langs alle vestingwerken die een belangrijke rol speelden in de Tachtigjarige Oorlog. Steenwijk is tegenwoordig een gezellige winkelstad met veel horecagelegenheden.

 2. Vogelparadijs De Auken

  Vogelparadijs De Auken

  foto Philip Friskorn

  Loop hier naar de vogelkijkhut De Auken. Die biedt een prachtig uitzicht op kolonievogels als lepelaars en purperreigers. Ook de roerdomp en veel verschillende andere bijzondere soorten leven hier. Een vogelaar raakt hier niet snel uitgekeken.

 3. Giethoorn

  Giethoorn

  .

  Giethoorn is een van de beroemdste dorpen in Nederland en wordt ook vaak Hollands Venetië genoemd. Het pittoreske dorp is bekend om zijn waterwegen, bruggetjes en punters. Het vervoer binnen het dorp gebeurt meestal met een punter, een platbodemboot die met een stok wordt voortgeduwd.

 4. De Eese

  De Eese

  .

  Landgoed de Eese is een prachtig familielandgoed, van circa 800 hectare. Vanwege de bijzondere gebouwen en karakteristieke lanenstructuur is het landgoed een cultuurhistorische buitenplaats. Op het landgoed ligt een door een gracht omringd oud slot, waarop het jaartal 1619 is vermeld.

 5. De Woldberg

  De Woldberg

  .

  Prachtige pukkel in een vlak landschap. De ‘slechts’ 26 meter hoge Woldberg steekt ver uit boven de omgeving. Doe ‘uit de hoogte’ vanuit de uitkijktoren en rust uit in het theehuis. Ook mooi: het even verderop gelegen landgoed De Eese.