Rottige Meente & Nationaal Park

 • Type

  Fietsen
 • Afstand

  49,8 km
 • Duur

  3:19
 • Knooppunten

  16
 • Locaties

  5

Met wat geluk spot je de zeldzame grote vuurvlinder of de otter. Nationaal Park Weerribben-Wieden en de Rottige Meente zitten vol bijzondere flora en fauna. De gebieden vormen het grootste laagveenmoeras van Europa. Turfstekers en rietsnijders veranderden het veen in een adembenemend landschap.


Startpunt

De fietsroute volgt het fietsnetwerk. U kunt uw route daarom eigenlijk op elk gedeelte van deze route beginnen. Parkeer bij het start- en eindpunt en geniet in de buurt van een kopje koffie of een lekkere lunch. Toiletvoorzieningen zijn ook geen probleem. Een mooi startpunt voor deze route is knooppunt 12 in Oldemarkt (Hoofdstraat - Marktplein). Volg de borden vanaf hier naar knooppunt 75 en vervolgens zoals aangegeven op de knooppuntenstrip.

 1. Oldemarkt

  Oldemarkt

  Levendig Oldemarkt

  Levendig dorp met winkels, horeca en een haven. Prima plek voor de voorpret of het nagenieten van het rondje. Leuk voor liefhebbers: de musea met oude radioapparatuur en harmoniums én de spannende escaperoom. Drukste dag van het jaar is Hemelvaartsdag met de traditionele Lambertusmarkt

 2. Molen De Rietvink

  Molen De Rietvink

  .

  Mooie locatie voor een tussenstop: de karakteristieke achtkante bovenkruier in de Rottige Meente. De Rietvink hield vanaf 1855 een polder droog, maar verloor in de afgelopen eeuw zijn functie en kreeg een nieuw leven als recreatiewoning. De molen is na een restauratie terug in oude staat.

 3. 'Piratennest' Kuinre

  'Piratennest' Kuinre

  .

  Oud piratennest aan de Zuiderzee, nu een vredig stadje aan de riviertjes Tsjonger en de Linde. De karakteristieke gevels, zoals de imposante boterwaag uit 1775, verwijzen naar de imposante geschiedenis van het stadje. Ook het uitgestrekte Kuinderbos ligt vol met historie.

 4. Vervenershuisjes

  Vervenershuisjes

  Vervenershuisjes

  In deze kleine huisjes woonden turfstekers met hun gezinnen. Acht familieleden in het knusse onderkomen was geen uitzondering. En dan waren de huisjes ook nog in twee helften verdeeld: het voorste deel voor bewoners, het achterste voor dieren en werktuigen.

 5. Grote vuurvlinder

  Grote vuurvlinder

  Grote vuurvlinder

  De meest zeldzame vlinder van Nederland komt alleen in Weerribben en directe omgeving voor. Deze ondersoort batavia vliegt ook niet in de rest van de wereld. De ernstig bedreigde soort houdt van het moerassige laagveen van Weerribben-Wieden.